Jsme televize vašeho kraje

V kraji je bez práce 6,7 procenta obyvatel, nezaměstnanost v listopadu opět stoupla o 0,2 procenta

Plzeňský kraj, publikováno 10.12.2012, autor: Richard Beneš

Úřad práce | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Nezaměstnanost v Plzeňském kraji mírně vzrostla v listopadu v důsledku ukončení všech sezónních prací v porovnání s předchozím měsícem o 0,2 procentního bodu a bez práce bylo ve sledovaném období v regionu 6,7 procenta obyvatel. K 30. listopadu 2012 bylo v Plzeňském kraji v evidenci celkem 21 829 uchazečů o zaměstnání, což je o 625 více než v říjnu. Z tohoto počtu může okamžitě do zaměstnání nastoupit 21 301 dosažitelných uchazečů o práci, informoval v pondělí Regionpodlupou.cz Tomáš Moravec z plzeňského úřadu práce.

„Během listopadu 2012 evidujeme v Plzeňském kraji nově 2557 uchazečů o zaměstnání, což je o 418 méně než v září.  Z evidence jsme vyřadili 1932 uchazečů, tedy o 386 méně než minulý měsíc. Do nového zaměstnání během listopadu nastoupilo 784 osob, což je o 439 méně než v říjnu. Bez umístění jsme vyřadili 1148 uchazečů o práci,“ uvedl Tomáš Moravec. K poslednímu listopadu bylo v evidenci kontaktních pracovišť Úřadu práce ČR v Plzeňském kraji celkem 11 648 žen, což představuje 53,4 procenta všech nezaměstnaných. Zároveň bylo v evidenci 3036 osob se zdravotním postižením, tedy 13,9 procenta ze všech nezaměstnaných.

Prostřednictvím pracovního úřadu hledá v kraji práci 1601 absolventů škol a mladistvých, což je o 44 méně než minulý měsíc. Podporu v nezaměstnanosti pobíralo v listopadu celkem 4490 uchazečů o zaměstnání, tedy 20,6 procenta všech nezaměstnaných.

„Nejnižší míru nezaměstnanosti vykazuje opět okres Plzeň jih, kde je bez práce 5,2 procenta obyvatel, stejně jako minulý měsíc. Naopak nejvyšší míru nezaměstnanosti ve výši 9,7 procenta registrujeme tradičně v okrese Tachov, kde nezaměstnanost stoupla o dvě desetiny procentního bodu. V Domažlicích zůstala míra nezaměstnanosti na 7,3 procenta, naopak v Klatovech, kde je bez práce osm procent obyvatel, stoupla nezaměstnanost o 0,6 procenta. Klatovsko se tak stalo po Tachovsku druhým regionem s nejvyšší mírou nezaměstnanosti. V Plzni je bez práce stejně jako v říjnu 5,8 procenta obyvatel, na severním Plzeňsku dosáhla nezaměstnanost hodnoty 6,7 procenta a stoupla o dvě desetiny. V Rokycanech vzrostla nezaměstnanost o tři desetiny na 5,6 procenta,“ informoval Moravec. Plzeňský kraj i tentokrát zůstává po Praze druhým krajem s nejnižší nezaměstnaností v rámci celé republiky. V ČR je míra nezaměstnanosti 8,7 procenta.

K poslednímu listopadu nabízely pracoviště úřadu práce v Plzeňském kraji 2395 volných pracovních míst, což je o 128 méně než v minulém měsíci a o 196 více než v listopadu předchozího roku. Na jedno volné pracovní místo připadá 9,1 uchazečů. Kontaktní pracoviště rovněž evidovala 156 volných pracovních míst pro osoby se zdravotním postižením, volných míst pro absolventy a mladistvé bylo v evidenci 163. Záměr hromadného propouštění nenahlásila v říjnu žádná společnost. Největší zájem ze strany zaměstnavatelů je o obchodní zástupce a technické profese, hlavně o strojaře, obráběče kovů, číšníky, kuchaře, prodavače, řidiče nákladních vozů i sociální pracovníky.

Fotogalerie

Úřad práce | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz