Jsme televize vašeho kraje

Poprask na zastupitelstvu způsobila botička pro starostu, kterou vyřešila jen domluva

Plzeň, publikováno 13.11.2012, autor: Richard Beneš

Když je parkoviště před magistrátem plné, musí i zastupitelé parkovat na placeném stání | Autor: Richard Beneš

Pořádný rozruch vyvolala na posledním jednání plzeňského zastupitelstva opozice, která upozornila na skutečnost, že městská policie vyřešila pouhou domluvou přestupek starosty centrálního městského obvodu Jiřího Strobacha (ODS), který dostal botičku, když parkoval bez řádně zaplaceného parkovacího lístku v Solní ulici. Opozici se nelíbilo, že městská policie nemá stejný metr pro všechny provinilce, kteří se dopustí podobného přestupku, jenž se u běžných občanů trestá pokutou.

Starosta Strobach se dopustil přestupku, když jel jednat na magistrát a vůz odstavil v Solní ulici, protože magistrátní parkoviště již bylo obsazené. Místo parkovacího lístku si Strobach za okno vozu vystavil jen průkaz zastupitele. Celá záležitost skončila tak, že strážníci starostovi botičku z auta sundali a starosta vyvázl jen s domluvou, aniž by zaplatil pokutu. „Šlo spíše o nedorozumění, všechno samozřejmě zaplatím a z případu si beru ponaučení. Zaměstnanec magistrátu mi poradil, že v případě plného magistrátního parkoviště mohu takto použít průkaz zastupitele,“ vysvětloval své provinění na zastupitelstvu Jiří Strobach. Ten by si ušetřil problémy, kdyby nechal své auto na parkovišti na dvoře svého úřadu a na magistrát došel pěšky necelých 500 metrů.

Opoziční zastupitelé v čele s Ludvíkem Röschem (Občané.cz) se vzápětí pustili do radního pro bezpečnost Roberta Houdka (ODS), který měl na městské policii údajně urovnat starostův přestupek. „V žádném případě jsem nezařizoval, aby panu starostovi sundali botičku,“ tvrdil před zastupiteli radní Houdek. Dříve vedení magistrátu umožnilo parkovat zastupitelům na západní straně náměstí Republiky poblíž biskupství, což už několik měsíců neplatí. Pokud zastupitelé nenajdou volné místo na magistrátním parkovišti, musí si hledat parkování jinde. Za pakování musí ovšem řádně zaplatit. Ideálním místem je pak městský parkovací dům Rychtářka. Technický náměstek primátora Petr Rund (ODS) navíc již dříve uvedl, že klidně proplatí ze svého zastupitelům parkování v parkovacím domu, kde se za celodenní stání zaplatí 60 korun. Náměstek Rund pak dodal, že jeden nejmenovaný zastupitel si skutečně parkované nechává proplácet.

Prostor na vyjádření k celé kauze dostal na zastupitelstvu také velitel městské policie Antonín Šturm. „Hlídka celou věc vyhodnotila tak, že prohřešek na místě vyřešila domluvou,“ uvedl velitel Šturm. Jeho vysvětlení rozčílilo zastupitele Rösche. „Když jsem v centru města zastavil u bankomatu, abych si vybral peníze a moje auto půl metru zasahovalo do přechodu pro chodce. Zaplatil jsem městské policii pokutu 500 korun a domluva nebyla možná. Městská policie by se měla sjednotit v tom, kdy se dává domluva starostům a kdy se pokutuje běžný občan,“ řekl Rösch. „Jste právník, tak máte vědět, že na přechodu se stát nemá, pokutu jste dostal oprávněně,“ reagoval bleskově velitel městské policie Šturm.

Do debaty se následně vložil také bývalý primátor Plzně Jiří Šneberger (ODS), který uvedl, že mu nečiní problém platit si ze svého parkování v centru města. „Problém mám jen s tím, že parkovací automaty neumí brát bankovky a jsou jen na mince. Nejsem kašpárek, který by nosil u sebe pytlík plný drobných mincí, abych nakrmil automat, když tam chci parkovat delší dobu. Všude v civilizovaném světě jsou parkovací automaty na bankovky. Pokud by tomu tak bylo, klidně si zaplatím stání na celých osm hodin,“ konstatoval Šneberger.

Fotogalerie

Když je parkoviště před magistrátem plné, musí i zastupitelé parkovat na placeném stání | Autor: Richard Beneš