Jsme televize vašeho kraje

Soud zamítl návrh na neplatnost krajských voleb

Plzeň, publikováno 09.11.2012, autor: Richard Beneš

Plzeňský krajský soud zamítl návrh na neplatnost krajských voleb | Autor: Richard Beneš

Krajský soud svým usnesením v pátek zamítl návrh na neplatnost krajských voleb, kterou podal neúspěšný kandidát Václav Prokůpek, jenž byl lídrem Sdružení nestraníků. Nepodařilo se mu prokázat, že by volby neměly regulérní průběh.

„Soud shledal, že návrh na neplatnost voleb není důvodný. Neprokázala se skutečnost, která by ustanovení zákona o volbách do zastupitelstev krajů porušila takovým způsobem, který by mohl ovlivnit výsledky voleb,“ uvedl v odůvodnění verdiktu soudce Václav Roučka.

Díky rychlému rozhodnutí soudu mohou nyní naplno pokračovat povolební vyjednávání o tom, kdo ovládne Plzeňský kraj a následně se může sejít ustavující zasedání zastupitelstva. To by se podle posledních zpráv mělo uskutečnit 19. listopadu. Zastupitelstvo se musí sejít v novém složení nejpozději do 26. listopadu, aby nebylo by ohroženo sestavení a následné schválení krajského rozpočtu na příští rok. Pokud by se ale zastupitelstvo konalo déle, muselo by se přikročit k přijetí rozpočtového provizoria.  

Stížnost, podaná Prokůpkem ke krajskému soudu, se týkala údajné neregulérnosti předvolební agitace. Lídr kandidátky Sdružení nestraníků, které nakonec získalo jen 1,16 procenta hlasů, byl přesvědčen o tom, že volby měly několik nedostatků, jež souvisely s jeho osobou. Údajní konkurenti z jiných politických stran se ho prý snažili těsně před konáním voleb zdiskreditovat objednanými články v tisku.

Soudce Václav Roučka drží v ruce spis s odůvodněním verdiktu o návrhu na neplatnost krajských voleb | Autor: Richard Beneš

Faktem je, že se v tisku objevily informace o tom, že Prokůpek figuroval ve dvou případech u soudu jako obžalovaný. V obou případech se měl dopustit fyzického napadení další osoby. V první kauze rozhodl rokycanský soud těsně před volbami a uložil Prokůpkovi trest s podmíněným odkladem na 1,5 roku. Verdikt zatím není pravomocný. Několik týdnů před volbami vyzvalo republikové vedení Sdružení nestraníků voliče, aby nedávali hlas Prokůpkovi, protože předtím zatajil své dřívější členství v zakázané Dělnické straně a lhal i o svém vzdělání. Vedení Sdružení nestraníků se nepodařilo lídra své kandidátky v Plzeňském kraji odvolat. Důvěru mu prý vyslovili ostatní spolukandidáti.    

Další část Prokůpkovy stížnosti se týkala toho, že dva dny před volbami se v tisku objevil průzkum preferencí, kde se výsledky některých stran značně lišily od skutečnosti. Lídr krajské kandidátky byl přesvědčen o tom, že tento článek byl placenou inzercí.

Soud neshledal navrhované body důvodnými. „To, co napadené deníky otiskly, nepokládá soud za pomluvu a už vůbec ne za pomluvu s cílem poškodit Sdružení nestraníků v Plzeňském kraji. Tím podle názoru soudu nedošlo k šíření pomluvy. V bodu, který se týkal průzkumu preferencí, nedodal Prokůpek soudu příslušné důkazní listy a ani tento bod nemohl soud považovat za důvodný," řekl soudce Václav Roučka. Soud neuznal ani Prokůpkovu námitku o špatně registrované kandidátce Koalice pro Plzeňský kraj. Proti usnesení soudu je kasační stížnost nepřípustná. Toto usnesení nabývá právní moci dnem vyvěšení na úřední desce soudu, což je 9. Listopad 2012. 

Fotogalerie

Plzeňský krajský soud zamítl návrh na neplatnost krajských voleb | Autor: Richard Beneš
Soudce Václav Roučka drží v ruce spis s odůvodněním verdiktu o návrhu na neplatnost krajských voleb | Autor: Richard Beneš