Jsme televize vašeho kraje

Domažličtí si zatím nezvolili nového starostu ani místostarosty

Plzeň, publikováno 01.11.2018, autor: Richard Beneš

Město Domažlice - ilustrační foto | Autor: TV ZAK

Bez nového starosty a místostarostů zůstává i po ustavujícím jednání zastupitelstva po komunálních volbách město Domažlice. Zastupitelé ve středu pouze složili slib, shodli se na tom, že v čele města budou tři uvolnění členové zastupitelstva, tedy starosta a dva místostarostové. Dále už se podařilo schválit jen to, že rada města bude mít nově sedm členů. Až do dalšího jednání zastupitelstva, které se uskuteční 21. listopadu bude i nadále vykonávat funkci starosty Domažlic stávající starosta Miroslav Mach (SPMD). Ten ale ve volbách neuspěl a nedostal se tentokrát ani do zastupitelstva.

Koalici, která by disponovala nadpoloviční většinou hlasů v zastupitelstvu čítajícím 21 členů se zatím v Domažlicích nepodařilo sestavit. Na základě výsledků povolebního vyjednávání se očekávalo, že koalici sestaví vítězné Sdružení pro Město Domažlice (SPMD) dosavadního starosty Miroslava Macha a místostarosty Zdeňka Nováka. To získalo pět z 21 mandátů. Dohodnout se mělo s hnutím ANO, KDU-ČSL a ČSSD. Z takto navržené koalice ale nakonec vycouvali sociální demokraté, kteří dali přednost spolupráci s Piráty a ODS.

„Předpokládám, že jste zaznamenali, že kandidátem koalice SPMD, ANO a KDU-ČSL na starostu města jsem já. Přesto ale nebudeme nikoho navrhovat, protože když jsem přemýšlel o nabídce být starostou, zvažoval jsem všechna pro a proti a měl jsem také dvě zásadní podmínky. Chtěl jsem mít uzavřenou koaliční smlouvu a programové prohlášení a mít nadpoloviční podporu zastupitelů. Tyto podmínky ale v současné době ještě nejsou dojednané,“ vysvětlil na jednání zastupitelstva současný místostarosta a „staronový“ zastupitel města Zdeněk Novák (SPMD).

A podobně na tom jsou i představitelé druhé koalice. „I my jsme měli kandidáta na starostu, ale protože nemáme ani my nadpoloviční většinu v zastupitelstvu, návrh nepodáme,“ přidala se do diskuse bývalá starostka a nová zastupitelka města Jaroslava Wollerová (ODS). O volbě starosty města a jeho místostarostů se tedy nakonec nehlasovalo. Vše je zatím otevřené. O post starosty bude i nadále usilovat Zdeněk Novák a jeho SPMD. Stejně tak si nárokuje křeslo starosty i ODS, která navrhuje sestavit druhou koalici.

Čtyři křesla v zastupitelstvu mají druzí Piráti, po třech mandátech získali ANO a ODS. Dvě křesla v domažlickém zastupitelstvu mají KDU-ČSL, KSČM a ČSSD. Nově vytvořená koalice by tak měla mít 12 z 21 hlasů. Až doposud řídilo město koalice SPMD a KDU-ČSL.

Jedenáct zastupitelů se potom vyslovilo pro návrh Zdeňka Nováka, aby se současný počet pěti radních zvýšil nově na sedm. Deset zastupitelů se zdrželo hlasování. Město bude v příštím volebním období řídit sedmičlenná rada. Žádný návrh na konkrétní členy rady ovšem nepadl. Pravomoc tak stále zůstává bývalým radním. Kontrolní výbor města bude mít nově devět členů místo sedmi a Finanční výbor bude mít také devět členů.

Fotogalerie

Město Domažlice - ilustrační foto | Autor: TV ZAK