Jsme televize vašeho kraje

Záhada rozluštěna, žaludek orla ukrýval kroužky a čip z polského poštovního holuba

Plzeň, publikováno 31.10.2018, autor: Richard Beneš

Vyšetření orla pomocí sondy s kamerou | Autor: DESOP

Renomovaní veterináři, rentgenologové, doktoři, zubaři, rybáři, kutilové, ajťáci, biologové, staří, mladí, muži, ženy, zkrátka lidé ze všech oborů se aktivně zapojili do řešení hádanky, jaký že to záhadný předmět skončil v žaludku orla mořského. Dravce ve špatném zdravotním stavu, který nemohl létat, převzali pracovníci plzeňské záchranné stanice živočichů v neděli. Rentgenové vyšetření u veterináře pak odhalilo v jeho žaludku cizí kovové těleso. Záchranáři proto vyzvali veřejnost o pomoc s určením předmětu.

Orel se v úterý podrobil chirurgickému zákroku v plzeňské veterinární klinice. „Ze žaludku mu veterináři vyňali dva plastové chovatelské kroužky z jednoho polského poštovního holuba, přičemž jeden kroužek má v sobě takzvaný čip! To byla ta kovová a na RTG snímku jasně viditelná kovová součástka, která nás všechny potrápila. Poštovní holub se stal kořistí orla, který ho sežral komplet i s jeho závodnickou výbavou,“ uvedl k záhadě šéf záchranné stanice živočichů Karel Makoň.

Veterinární vyšetření a vyndání cizích předmětů ze žaludku orla mořského trvalo i s uspáním půl hodiny. Dravec musel být nejdříve uspán a pak se tým veterinářů speciální sondou podíval orlovi přímo do žaludku. „Když jsem na monitoru viděl telefonní číslo na majitele holuba, uvedené na svítivě žlutém kroužku s čipem, nevěděl jsem, zda se mám smát, nebo brečet. Oba dva kroužky jsou totiž oproti orlovi naprosto titěrné a pták by je pravděpodobně vyvrhl s vývržkem. Pro jistotu jsme provedli i kontrolní RTG, které potvrdilo úspěšnost zákroku,“ doplnil Karel Makoň a poděkoval všem, co se zapojili do pátrání.

Pravděpodobně koncem týdne bude podle výsledků dalších vyšetření orel převezen do rozletové voliéry k zvířecím záchranářům do Spáleného Poříčí, tak aby se mohl připravit na návrat zpět do volné přírody.

Fotogalerie

Vyšetření orla pomocí sondy s kamerou | Autor: DESOP
Vyšetření orla pomocí sondy s kamerou | Autor: DESOP
Vyšetření orla pomocí sondy s kamerou | Autor: DESOP
Orel se podrobil po vyšetření operaci | Autor: DESOP
Tyto poklady ukrýval žaludek orla | Autor: DESOP
Orel se po operaci rychle zotavuje | Autor: DESOP
Tento RTG snímek ukázal záhadný předmět v žaludku orla | Autor: DESOP