Jsme televize vašeho kraje

Žaludek zachráněného orla ukrývá neznámý kovový předmět, pátrá se po jeho původu

Plzeň, publikováno 29.10.2018, autor: Richard Beneš

Na RTG snímku orla je jasně patrný neznámý kovový předmět v jeho žaludku | Autor: DESOP

Opravdovou záhadu, do které teď může vnést více světla i veřejnost, řeší šéf plzeňské záchranné stanice živočichů Karel Makoň. V hlavní roli je tentokrát zraněný a špatně létající orel mořský. Rentgenové vyšetření u veterináře odhalilo v jeho žaludku cizí těleso, které může způsobovat zdravotní potíže u tohoto velmi vzácného dravce. Záchranáři se snaží i za pomoci médií zjistit, co má orel v žaludku a jak moc je ten předmět pro něj nebezpečný. Více očí více vidí a více hlav více ví.

Poraněného dravce objevili v neděli náhodní svědci nedaleko Horažďovic v Újezdě u Chanovic. Jedná se o tři až čtyři roky starého samce. „Buď se poranil o dráty elektrického vedení, nebo mu způsobuje problémy cizí těleso v žaludku. Ve skutečnosti ta „svítící“ a na oko nepatrná kovová věcička je pravděpodobně součástí nějaké větší plastové destičky, rourky či jiné součástky, která už tak dobře vidět není. Jelikož nejsme schopni zjistit, oč jde, dovoluji se obrátit na veřejnost s prosbou o pomoc. Možná, že se jedná o bezvýznamnou inertní věc, která orlovi v žaludku nevadí, ale pokud nevíme, co to je, tak se problém nedá vyloučit,“ řekl Karel Makoň.

Záchranáři na případu spolupracují s veterináři a domnívají se, že by se mohlo jednat o nějakou vysílačku, čip či součástku, kterou orel polkl s potravou. „Klasický evidenční elektronický čip nám však naše čtečka nenačetla. Zrovna tak se může jednat o pomůcku k sportovnímu rybolovu či nějaký odpad. Orel mořský se živí hlavně mršinami a rybami. Ve skutečnosti to tedy může být cokoliv od vysílačky na vydru, jelena či bobra, až po satelitní čip z úhoře,“ spekuluje šéf zvířecích záchranářů.

Skutečná velikost kovové a dobře viditelné části předmětu je do tří, maximálně až do pěti milimetrů. Méně viditelný, byť ostře ohraničený předmět je však větší. Hmotnost orla je 3,5 kilogramu a pták byl podle nálezců napaden jiným orlem v rámci teritoriálních sporů na lokalitě. „Ovšem tyto potyčky u orlů jsou běžné a zdravý dravec by se jiným orlem chytit nenechal, navíc by neseděl téměř ve vesnici. Zatím nevíme, proč orel nelétá, ale pracujeme na tom,“ doplnil Karel Makoň.

Fotogalerie

Na RTG snímku orla je jasně patrný neznámý kovový předmět v jeho žaludku | Autor: DESOP
Orel mořský se svými zachránci | Autor: DESOP
Na RTG snímku orla je jasně patrný neznámý předmět v jeho žaludku | Autor: DESOP
Na RTG snímku orla je jasně patrný neznámý kovový předmět v jeho žaludku | Autor: DESOP