Jsme televize vašeho kraje

Kraj opět hledá na příští dva roky provozovatele protialkoholní záchytné stanice

Plzeň, publikováno 24.10.2018, autor: Richard Beneš

Krajský úřad Plzeňského kraje | Autor: Richard Beneš

Opět na dva roky vyhlásí Plzeňský kraj zakázku na zajištění provozu protialkoholní záchytné stanice na území. Jedná se o období 2019 a 2020. Celková výše zakázky činí 20 milionů korun. Zakázka bude vyhlášena jako nadlimitní v otevřeném řízení. Informovala o tom po jednání rady kraje radní pro oblast zdravotnictví Milena Stárková (ČSSD). Zatímco v letech 2015 a 2016 platil kraj za provoz záchytky ročně 2,7 milionu korun, loni a letos se částka zvedla až na 6,3 milionu korun. Tato částka se na příští dva roky opět zvýší.

Plzeňský kraj má v současné době zajištěnu záchytnou službu na svém území smluvně. Současný provozovatel, Městská poliklinika Plzeň, byl vybrán na základě veřejné zakázky. Smlouva s ním vyprší na konci letošního roku. V posledních letech se do konkurzu nehlásil žádný jiný zájemce.

Aktuálně kraj oslovil s nabídkou osm subjektů, jedná se o nemocnice i polikliniky v Plzni a dvě krajské nemocnice ve Stodu a Rokycanech. „Ozvaly se čtyři, ale zatím nikdo zájem neměl. Pokud by se nikdo nepřihlásil, tak bychom hledali nějaké řešení, které by ale určitě nepřišlo od Nového roku. Myslím si ale, že tato skutečnost nenastane,“ uvedla radní Milena Stárková. V minulosti už hejtmanství oslovilo plzeňskou fakultní nemocnici i další dvě místní soukromé nemocnice. Ty vyčíslily náklady na provoz záchytné stanice výrazně vyšší, než kolik teď platí kraj. O provozování této služby navíc neměly oslovené nemocnice zájem.

Kraj musí ze zákona záchytku zajistit, ale pokud nikdo nebude mít zájem, tak by služba v kraji fungovat nemusela. V některých regionech, například Karlovarském a Ústeckém, záchytka není a opilce vozí sanitky do nemocnic. Z toho ale rozhodně nejsou nadšení jak samotní pacienti zařízení, tak i personál a nelíbí se to ani zřizovatelům zdravotnických zařízení. Mimo jiné to klade i vyšší nároky na technické zabezpečení. Moravskoslezský kraj, který je ale více zalidněný, zase dává na zajištění záchytky o polovinu více, než má dosud vyčleněno plzeňský region.

Jediná protialkoholní záchytná stanice s deseti lůžky funguje v současné době v Plzni pro celý Plzeňský kraj, kde žije kolem 580 tisíc obyvatel. V roce 2015 prošlo protialkoholní záchytnou stanicí v Plzni 1676 klientů, o rok později jich bylo 1683. Loni přenocovalo na plzeňské záchytce 1674 osob a do poloviny letošního roku tam bylo 849 osob. Na plzeňské záchytce je deset lůžek, podle normy musí být vždy dvě v každém uzavřeném pokoji. Denně je obsazeno čtyři až pěti lůžek, nejvíce pak o víkendu.

„Výrazné zvýšení si vyžádaly nutné úpravy zařízení či nařízený růst platů zdravotnických zaměstnanců. Krajský příspěvek částečně pokrývá také ztrátu za provoz záchytky, neboť se daří vybrat poplatek za přenocování jen od zhruba 18 procent klientů, řekla krajská radní pro oblast zdravotnictví Stárková. Za jednu noc strávenou na záchytce platí lidé 4500 korun, což je asi nejvíc v ČR.

Podle hejtmana Josefa Bernarda (ČSSD) není největší problém procento úhrad, protože provozovatel to má předem započtené v nákladech. Zásadním problémem je personální zabezpečení. Hejtman připustil, že pokud se provozovatel v soutěži nenajde, bude kraj jednat dál. Hejtmanství nevyloučilo posílení peněz v rozpočtu.

Fotogalerie

Krajský úřad Plzeňského kraje | Autor: Richard Beneš