Jsme televize vašeho kraje

Drama až do posledního okamžiku, takové bylo sledování volebních výsledků v Plzni

Plzeň, publikováno 07.10.2018, autor: Richard Beneš

Ve štábu ODS se krájel dort | Autor: Richard Beneš

Ještě před sečtením volebních výsledků v Plzni jsme navštívili volební štáby největších politických stran, abychom pro vás zaznamenali atmosféru, která tam panovala. Někde se slavilo hodně, někde se slavilo méně u některých stran vládla poklidná a optimistická nálada. Byly ovšem i štáby, kde se nesplnila očekávání a bylo tam nakonec hodně smutno.

Členové hnutí ANO s napětím sledovali výsledky v plzeňském baru Legenda. Vládla tam poklidná atmosféra, protože ANO si ve velkém městském zastupitelstvu udržovali drželo první příčku s mírným náskokem před druhou ODS. „Panuje u nás spokojenost, ale zatím nejsou sečteny všechny výsledky. Zatím si netelefonujeme s jinými lídry úspěšných politických stran. My čekáme, až ten stav bude téměř finální,“ řekl ještě před úplným sečtením výsledků lídr hnutí ANO Roman Zarzycký.

Krajský šéf ANO očekával, že se do velkého zastupitelstva dostane více stran. „Vypadalo to chvílemi až na devět subjektů. Teď to vypadá těsně před sečtením všech hlasů, tak že se asi jen vymění v některých případech stranické zastoupení. Neúspěch Občanů patriotů, bývalých členů koalice, mě příliš nepřekvapil. Zaznamenal jsem jen, že jim na poslední chvíli odstoupili z kandidátky někteří lidé, proto se dal ten jejich výsledek předpokládat,“ řekl Zarzycký.

Také se dal podle slov lídra ANO předpokládat výsledek některých čistě populistických stran. „Vzhledem ke zkušenosti některých občanů, když je něco úplně zdarma, tak ne vždy na to úplně slyší. Jako jediné nosné téma jejich kampaně a programu mně to připadalo jako sázka do loterie,“ konstatoval Zarzycký. Na závěr dodal, že nemůže říci, že by i přes volební úspěch trval na obsazení postu primátora Plzně. „Uvidíme, jaké budou možnosti. Záleží na mnoha parametrech a na poměru, jak mnohočetná bude rada, kdo tam bude mít menšinu a většinu, kolik členů bude mít koalice. Je to otázka kompromisu,“ doplnil Roman Zarzycký.

Bujará atmosféra panovala v krajském sídle ODS kde, sledovali výsledky voleb plzeňští kandidáti občanských demokratů. Bouchlo se několik lahví se sektem a lídr kandidátky Martin Baxa slavnostně rozkrojil speciální dort s nápisem „Věříme v Plzeň.“ Zdůraznil, že volební výsledky ukázaly, že Plzeňané neslyší na populistické návrhy některých politických stran.

„Já považuji volební výsledek ODS za jednoznačný úspěch, máme prakticky stejný počet hlasů jako hnutí ANO. Velice výrazně ODS zabodovala v městských obvodech, pan senátor a starosta Lumír Aschenbrenner drtivě zvítězil na Slovanech, ale v městských obvodech, kde jsme předtím měli výsledky, myšleno v roce 2014, nízké, jsme udělali výsledek velmi dobrý. Ukázalo se, že heslo Věříme v Plzeň se takto naplnilo,“ řekl Baxa.

Náměstek primátora odmítl, že by ODS už nyní zahájila povolební vyjednávání. „My máme na pondělí svolanou Oblastní radu ODS, nejvyšší orgán naší strany v našem městě, zhodnotíme volební výsledek a určíme strategii pro povolební vyjednávání. Já jako předseda krajské organizace ODS budu chtít podpořit také naše senátní kandidáty Pavla Karpíška a Vladislava Vilímce, kteří postoupili do senátních voleb.

Důvod k radosti měli i Piráti, kteří sledovali sčítání hlasů ve svém sídle U Zvonu. Ani tam nechybělo občerstvení a drinky. „Volební výsledek vnímáme jako jednoznačný úspěch, protože jsme v Plzni začínali s nulou. Teď už je jisté, že budeme mít zastupitele a nějakým způsobem můžeme promluvit do politiky nejen na městě, ale i v jednotlivých obvodech. Máme opravdu radost,“ komentoval výsledek voleb lídr Pirátů Pavel Bosák. Ten také zmínil velmi dobré výsledky Pirátů ve velkých plzeňských obvodech, které mnohdy dopadly navzdory předvolebním průzkumům nad očekávání lépe.

Piráti jsou přesvědčeni, že u některých politických stran se rozběhla povolební vyjednávání už v sobotu večer. „My se do nich zapojíme v tom pořadí v jakém jsme doběhli do cíle. V našich stanovám máme uvedeno, že do koalice nesmíme jít s KSČM nebo s SPD, další pravidla se týkají střetů zájmů a kumulací funkcí. To budeme v povolebním vyjednávání usilovat. Chceme prosazovat náš program a ten se dá samozřejmě lépe prosazovat z koalice, než z opozice. Personálně máme na to, obsadit jakýkoliv z postů ve vedení magistrátu,“ uvedl Pavel Bosák.

Pochmurná atmosféra vládla při sledování volebních výsledků v krajském sídle ČSSD v Houškově ulici. Rozčarování z výsledků neskrýval současný primátor Plzně Martin Zrzavecký. „Musím přiznat, že jsem nepříjemně překvapen, protože jsem očekával a byl jsem optimistou, lepší výsledek. Na druhou stranu, když se podíváme na výsledky ČSSD v jiných velkých krajských městech, tak máme nejlepší výsledek. To celé vypovídá o stavu sociální demokracie na celonárodní úrovni a rozhodně mi to není jedno. My samozřejmě uděláme vše proto, abychom byli součástí vedení Plzně, ne však za každou cenu. Budeme čekat, jestli nás vítěz vyzve k jednání o koalici,“ řekl Martin Zrzavecký.

Důvod k radosti z volebních výsledků měli v táboře KDU-ČSL v plzeňském ZEKE sushi baru. „Zdá se nám, že je to potvrzení , že ty čtyři roky práce ve prospěch voličů a zejména ve prospěch mladých rodin v Plzni se nám vyplatily. Vypadá to na ty tři až čtyři mandáty ve velkém plzeňském zastupitelstvu,“ radoval se lídr kandidátky a současný náměstek primátora Petr Náhlík. Také KDU-ČSL se připravuje na povolební vyjednávání. „Je to především na těch dvou stranách, které mají nejvíce hlasů, koho budou hledat za partnery. Uvidíme, co bude nabízet ODS, co bude nabízet hnutí Ano a jak si oni budou představovat spolupráci. Také se může stát že tyto dvě strany udělají koalici,“ dodal Náhlík.

Až v Sokolovně Bolevec, stranou mimo centrum města, sledovali volební výsledky členové TOP 09. „Tak my jsme určitě spokojeni, že můžeme pokračovat v práci v zastupitelstvu města, že se můžeme snažit prosazovat náš program a pomáhat lidem v Plzni. Takže tady určitě vládne spokojenost. Ale náš výsledek není samozřejmě takový, abychom byli nějací výrazní hráči v diskusi o sestavení koalice. Budeme určitě čekat na to, co v nejbližších. Dnech budou konat vítězové voleb. Jsme připraveni se na vládě v Plzni podílet a realizovat náš program tak, abychom co nejlépe zastupovali naše voliče,“ doplnil lídr TOP 09 Michal Vozobule.

Fotogalerie

Ve štábu ODS se krájel dort | Autor: Richard Beneš
V táboře hnutí ANO panovala spokojená atmosféra | Autor: Richard Beneš
Piráti s napětím sledují výsledky voleb. | Autor: Richard Beneš
Radost z volebního výsledku hnutí ANO mohla mít i Ivana Mádlová. | Autor: Richard Beneš
Slavnostní přípitek u ODS | Autor: Richard Beneš