Jsme televize vašeho kraje

AKTUALIZOVÁNO: ANO v Plzni uhájilo nejtěsnějším způsobem volební vítězství před ODS, třetí jsou Piráti

Plzeň, publikováno 06.10.2018, autor: Richard Beneš

Ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Je dobojováno a obrovské drama to bylo až do úplného konce. Vítězem komunálních voleb do Zastupitelstva města Plzně se v infarktovém závěru sčítání volebních výsledků stalo tím nejtěsnějším možným způsobem hnutí ANO se ziskem 22,2 procenta hlasů, na druhém místě je ODS s 22,1 procenta. Zklamáním naopak skončily v Plzni volby pro ČSSD, sociální demokraté nepřekročili hranici zisku sedmi procent a zůstali na hodnotě 6,4 procenta. Voleb se v Plzni zúčastnilo jen necelých 40 procent voličů.

Třetí místo patří České pirátské straně se ziskem přes 11,6 procenta hlasů. Do zastupitelstva míří ještě TOP09 (6,8), KDU-ČSL – Pravá volba pro Plzeň (6,5), ČSSD (6,4) a KSČM (5,6). Do Zastupitelstva města Plzně tedy usedne sedm politických subjektů, což je stejný počet, jako byl doposud. Vypadli Občané Patrioti, místo kterých jsou novou stranou v zastupitelstvu Piráti. Opravdu těsně pod pětiprocentní hranicí důležitou pro vstup do zastupitelstva skončilo nakonec SPD .

V Zastupitelstvu města Plzně, které má 47 míst,  má ANO a ODS shodně po 13 mandátech, Piráti získali sedm postů, po čtyřech zastupitelích mají TOP 09 a KDU-ČSL, na ČSSD a KSČM pak zbyly jen tři mandáty a v obou případech je ústup z bývalých pozic. Sociální demokraté obhajovali 10 mandítů a komunisté pět.

Na základě volebních výsledků lze předpokládat změny ve vedení radnic ve velkých plzeňských městských obvodech. Na obvodě Plzeň 1 vyhrálo ANO a v zastupitelstvu čítajícím 27 křesel získalo osm mandátů. ODS obsadí pět míst. Po třech zastupitelích budou mít Piráti a ČSSD. Komunisté, Lidovci, TOP09 a PRO Plzeň získali na plzeňské jedničce po dvou zastupitelských postech. O tři mandáty si naopak polepšili z deseti zastupitelů na 13 ODS a ANO. O jednoho zastupitele méně mají TOP 09.

V centrálním obvodu také vyhrálo ANO a má devět mandátů v zastupitelstvu, které má 33 členů. Druzí skončili občanští demokraté a zabrali sedm křesel. Třetí Piráti získali čtyři pozice, o jednu méně má TOP09. Po dvou zastupitelích na Plzni 3 má KDU-ČSL, Nová Plzeň s Jiřím Strobachem, KSČM, ČSSD a SPD (4,95).

Na Slovanech vyhrála drtivě ODS. Na radnici Plzeň 2 usedne 11 jejích zastupitelů. ANO na druhém místě má sedm mandátů. Po dvou křeslech získali Piráti, TOP09, KDU-ČSL a ČSSD. Na řízení obvodu Plzeň 2 se bude podílet také jeden komunistický zastupitel.

Pestré pětadvacetičlenné zastupitelstvo bude i v městské části Doubravka, kde zvítězilo ANO těsně před ODS. Obě strany budou mít shodně po sedmi zastupitelích. Třetˇí ČSSD má čtyři zastupitele, Piráti tři a TOP 09 dva. Po jednom zastupiteli pak mají KDU-ČSL a komunisté.

Fotogalerie

Ilustrační foto | Autor: Richard Beneš