Jsme televize vašeho kraje

O křesla v Senátu se v Plzeňském kraji utkají kandidáti ODS a ČSSD

Plzeň, publikováno 06.10.2018, autor: Richard Beneš

Do finálového duelu o křeslo v Senátu se v rokycanském obvodu utká Pavel Karpíšek s Miladou Emmerovou | Autor: Archiv

Do druhého kola senátních voleb v Plzeňském kraji postupují za volební obvod Rokycany starosta Vejprnic Pavel Karpíšek (ODS) a současná senátorka Milada Emmerová (ČSSD). Za obvod Domažlice půjdou do finálového duelu o senátní křeslo Jan Látka (ČSSD), který obhajuje svůj mandát a radní Plzeňského kraje Vladislav Vilímec (ODS). V obou finálových duelech o Senát tedy budou voliči rozhodovat mezi kandidáty ODS a ČSSD. Hnutí ANO v Plzeňském kraji skončilo mezi poraženými.

Vejprnický starosta Pavel Karpíšek zvítězil s drtivým náskokem se ziskem necelých 29 procent hlasů. O druhé místo sváděly velkou bitvu až do posledního okamžiku dvě kandidátky. Na senátorku Miladu Emmerovou se dotahovala a v některých chvílích ji dokonce přeskočila, pražská režisérka a scénáristka Lucie Groene (ANO). Nakonec ale byla velmi těsně úspěšnější Emmerová získala téměř 16 procent a má ve druhém kole stále šanci na obhajobu svého mandátu. Kandidátka Lucie Groene skončila lehce nad 15 procenty.

V domažlickém volebním obvodu dopadly výsledky podle očekávání a finálová dvojice se rýsovala ještě dávno před ukončením sčítání. Senátor Jan Látka dlouho vedl nad bývalým poslancem a zkušeným politikem Vladislavem Vilímcem. Rozhodovaly setiny procent, přičemž oba kandidáti měli stále něco přes 21%. Nakonec v 1. kole zvítězil Vilímec. Na třetím místě skončil Michal Janek z TOP09.

Na dalších místech v obvodu Rokycany skončili za Lucií Groene kandidáti Zdeněk Chýnovský (KSČM), Zdeněk Hess (Piráti), David Redl (SPD), Martin Uhlíř a Michal Drabík (MS Piráti). V obvodu Domažlice skončili v poli poražených Miroslav Vokáč (ANO), Viktor Krutina (Piráti), Josef Švarcbek (KSČM), Milan Obdržálek (SPD) a poslední Miroslav Timura (ČS).

Fotogalerie

Do finálového duelu o křeslo v Senátu se v domažlickém obvodu utká Jan Látka s Vladislavem Vilímcem | Autor: Archiv
Do finálového duelu o křeslo v Senátu se v rokycanském obvodu utká Pavel Karpíšek s Miladou Emmerovou | Autor: Archiv