Jsme televize vašeho kraje

V domažlickém obvodu budou voliči vybírat nového senátora ze sedmi kandidátů

Plzeň, publikováno 05.10.2018, autor: Richard Beneš

Ilustrační foto | Autor: Senát ČR

Druhým obvodem na území Plzeňského kraje, kde se bude v pátek a v sobotu volit do Senátu, je vedle Rokycan a severního Plzeňska volební obvod číslo 11 se sídlem v Domažlicích. Zahrnuje celý okres Domažlice a část okresu Klatovy. Zvláštností tohoto obvodu, kde mají voliči na výběr sedm kandidátů je, že klatovská část má více voličů, než ta domažlická. A to přesto, že na Domažlicku se volí ve všech 85 obcích a městech, zatímco na Klatovsku jen v 65.

V minulých senátních volbách se voliči rozhodovali mezi šesti kandidáty, tentokrát se jejich počet o jednoho zvýšil. Kandidují tam Michal Janek (TOP 09), Viktor Krutina (Piráti), Jan Látka (ČSSD), Milan Obdržálek (SPD), Josef Švarcbek (KSČM), Miroslav Timura (Česká suverenita), Vladislav Vilímec (ODS) a Miroslav Vokáč (ANO).

Až doposud byli všichni senátoři z Domažlicka z jediné strany, pokaždé zvítězili členové ČSSD. V senátních volbách roce 2006 se například ve finále utkaly dvě dámy, za ČSSD to byla tehdejší starostka Sušice Jiřina Rippelová, zatímco ODS vyslala do boje Elišku Haškovou-Coolidge, která má za sebou také dlouholetou práci v administrativě v Bílém domě. Tehdy zvítězila Rippelová, která se v posledních senátních volbách pokusila svůj mandát obhájit. Předtím ovšem neuspěla ve stranických primárkách, kde ji předstihl Jan Látka. Rippelová proto opustila ČSSD a kandidovala nakonec za SPOZ – Zemanovci a u voleb propadla. Ve finále pak porazil Látka klatovského starostu Rudolfa Salvetra (ODS).

Mandát tedy letos obhajuje Jan Látka a jeho největším soupeřem by mohl být kandidát hnutí ANO, domažlický zastupitel a předseda tamního kontrolního výboru Miroslav Vokáč. Dalším silným soupeřem zoceleným v mnoha politických šarvátkách a v jednom případě i v pouliční bitce, je bývalý poslanec a současný náměstek hejtmana pro oblast kultury Vladislav Vilímec (ODS), který působí také jako místostarosta Kdyně na Domažlicku.

Přímo z Domažlic je pak kandidát Pirátů, kterým se stal na základě stranických primárek projektant Viktor Krutina. Ten také kandiduje za Piráty do domažlického zastupitelstva. Dalším kandidátem z Domažlic je specialista v kovovýrobě Milan Obdržálek, který reprezentuje Okamurovu SPD. Jediným kandidátem z klatovské části volebního obvodu je známý oční lékař a bývalý poslanec za TOP 09 Michal Janek. Přespolního kandidáta, který nežije ani na Klatovsku a ani na Domažlicku nasadili komunisté a stal se jím bývalý poslanec, bývalý důstojník pohraniční stráže a dnes velitel výjezdové jednotky dobrovolných hasičů Josef Švarcbek z Plané na Tachovsku.

Hned několik dalších politických uskupení vystřídal v minulosti poslední kandidát, kterým je Miroslav Timura. Tentokrát kandiduje právník z Mnichova na Domažlicku za Českou suverenitu, což je nástupce Suverenity-Bloku Jany Bobošíkové. Původně chtěl získat nominaci u Pirátů, kde neuspěl.

Fotogalerie

Ilustrační foto | Autor: Senát ČR