Jsme televize vašeho kraje

Ve volebním obvodu 8 Rokycany usiluje o senátní křeslo osm kandidátů

Plzeň, publikováno 05.10.2018, autor: Richard Beneš

Ilustrační foto | Autor: Senát ČR

Voliči nebudou dnes a v zítra rozhodovat v komunálních volbách jen o novém složení na městských radnicích a na obecních úřadech. Ve hře jsou totiž v rámci těchto voleb i křesla v Senátu, do kterého se ovšem nebude volit všude. Jeden z volebních obvodů, kde se tak stane, je ten s číslem 8 se sídlem v Rokycanech. Tento převážně venkovský obvod zahrnuje okresy Rokycany, Plzeň sever, dále pak 15 obcí na západě Berounska a také severozápadní část okresu Plzeň město. Volit se bude ve 185 obcích.

Do volebního klání v 8 volebním obvodu zasáhne celkem osm kandidátů, jsou jimi Michal Drabík (Moravská a Slezská pirátská strana), Milada Emmerová (ČSSD), Lucie Groene (ANO), Zdeněk Hess (Piráti), Zdeněk Chýnovský (KSČM), Pavel Karpíšek (ODS), David Redl (SPD) a Martin Uhlíř (koalice TOP 09 a strany LES). Pouze tři z nich však skutečně žijí na území tohoto senátního obvodu.

Až doposud se v 8 volebním obvodu střídali na postech senátorů politici z ODS nebo z ČSSD a bez zajímavosti není fakt, že všichni tito senátoři byli bez ohledu na stranickou příslušnost lékaři. V roce 2012 se stala senátorkou bývalá hejtmanka Plzeňského kraje, lékařka Milada Emmerová, která nyní své senátní křeslo obhajuje.

Jedním ze žhavých kandidátů na post senátora je dlouholetý a úspěšný starosta Vejprnic, občanský demokrat Pavel Karpíšek, který v minulosti také působil ve vedení Plzeňského kraje. Kromě své domovské strany získal i podporu místní organizace KDU-ČSL, STAN, Soukromníků a Svobodných. Právě Karpíšek je jedním z trojice domácích kandidátů. Vedle něj žijí v obvodu ještě kandidáti z KSČM a z SPD. Komunisty reprezentuje technik a zastupitel z Horní Břízy Zdeněk Chýnovský. Za SPD kandiduje klinický perfuziolog z kardiochirurgie Fakultní nemocnice v Plzni David Redl, který žije v Hrádku na Rokycansku.

Hnutí ANO nominovalo pražskou režisérku, scénáristku a prezidentku české organizace, která zastupuje ženy ve filmových profesích (Women in Film and Television) Lucie Groene. A z Prahy je také další kandidát Martin Uhlíř, hájící barvy TOP 09 a Bursíkovy Liberálně ekologické strany (LES). Tento občanský aktivista a marketingový specialista letos proslul především incidentem s poslancem Jaroslavem Foldynou (ČSSD), který mu dal pověstný „jazyk“ při incidentu, když doprovázel ruské nacionalistické motorkáře na Olšanské hřbitovy. Uhlíř tam tehdy protestoval proti přítomnosti ruských motorkářů a dostal se do konfliktu s Foldynou, který přijel s Rusy.

Za Piráty kandiduje jejich člen, lékař a publicista Zdeněk Hess, žijící na Chebsku. Stejně jako současná senátorka Emmerová, žije v Plzni i poslední kandidát na senátora, kterým je živnostník Michal Drabík. Ten překvapivě reprezentuje novou stranu s názvem Moravská a Slezská pirátská strana.

Fotogalerie

Ilustrační foto | Autor: Senát ČR