Jsme televize vašeho kraje

Týden.cz: Člen ČSSD si v Plzni udělal výnosný byznys z ubytoven pro cizince

Plzeň, publikováno 04.10.2018, autor: Redakce

Kontrola ubytoven - ilustrační foto | Autor: TV ZAK

Velký problém musí před volbami řešit ČSSD v Plzni. Server Týden.cz ve čtvrtek přinesl informaci, že místní člen sociální demokracie ve městě provozuje hned čtyři ubytovny, ve kterých žijí hlavně agenturní pracovníci z ciziny. Právě zahraniční dělníci přitom mají podle opozice a podstatné části veřejnosti hlavní zásluhu na neustále zhoršující se bezpečnostní situaci ve městě. Cizinci z východních zemí hlavně o víkendech řádí v okolí ubytoven a v centru města.

Týden.cz upozorňuje, že pořádek na ubytovnách řešil i dřívější ministr vnitra za ČSSD Milan Chovanec, který zařízení opakovaně kontroloval s policejním prezidentem. Kauza kolem ubytoven eskalovala po požáru ubytovny Karlov, při kterém zemřela mladá žena.Podle serveru ubytovny provozují Rudolf a Richard Bayerovi. Jeden z dvojice je přitom členem ČSSD a v minulosti za stranu kandidoval v komunálních volbách. ČSSD dokonce podporoval i prostřednictvím nadstandardně vysokých členských příspěvků.

"Nešlo o sponzorské dary. Straníci, kteří ale vykonávají nějakou funkci, posílají vyšší členské příspěvky, než strana požaduje po řadových členech," cituje server vyjádření primátora Martina Zrzaveckého (ČSSD), který má bezpečnost ve městě v kompetenci. Aktivita společnosti BBS ale v Plzni podle serveru vzbuzuje kontroverze. "Je tu velký hluk a výrazná přítomnost cizinců, kteří se chovají, jak kdyby jim vše v okolí patřilo," uvedla například Jana Dobešová, která bydlí v blízkosti jedné z ubytoven spolu se dvěma syny.

Bezpečnostní situaci ve městě kritizuje například hnutí ANO, které bezpečnost zařadilo mezi priority svého volebního programu. "Je to výsměch všem slušným a rozumně uvažujícím lidem. Na jedné straně má pan primátor od majitelů ubytoven sponzorské dary a na druhé straně nemůže s tím nepořádkem kolem ubytoven efektivně pracovat? To nějak nejde příliš dohromady," řekla Týdnu.cz plzeňská poslankyně za hnutí ANO Barbora Kořanová.

Plzeň pod vedením ČSSD prý řeší důsledky neutěšeného stavu, a nikoli příčiny. Ty prý leží v nezodpovědném řízení ubytoven, které jsou jen strojem na peníze. To primátor odmítá. "Požádal jsem o informace městskou policii. V daných ubytovnách nikdy nebylo shledáno žádné pochybení nebo provinění proti veřejnému pořádku. Dokonce je uvádíme jako příklady dobré praxe, jak provozovat slušnou ubytovnu, jejíž obyvatelé neruší okolí," dodal Zrzavecký s tím, že problematiku velmi usilovně řeší.

"Standardy bezpečnosti v ubytovnách město nekontroluje. Na druhou stranu se primátorovi vrací kampaň spanilých jízd po ubytovnách, která kromě otázek o bezpečnosti ve městě vůbec nic nepřinesla. Legislativní návrhy už mohla ČSSD dávno předložit do parlamentu," citoval server šéfa opoziční TOP 09 v Plzni Michala Vozobule.

Fotogalerie

Kontrola ubytoven - ilustrační foto | Autor: TV ZAK
Kontrola ubytoven - ilustrační foto | Autor: TV ZAK