Jsme televize vašeho kraje

Litičtí vyhráli bitvu, válka o výrobní haly tím ale zdaleka nekončí

Plzeň, publikováno 03.10.2018, autor: Richard Beneš

Obyvatelé Litic v minulosti protestovali proti stavbám výrobních hal na plzeňském náměstí Republiky | Autor: Richard Beneš

Za velké vítězství považuje vedení plzeňské městské části Litice aktuální rozhodnutí plzeňského krajského soudu. Ten totiž po dvou letech sporů zrušil rozhodnutí Krajského úřadu Plzeňského kraje i ministerstva životního prostředí ve věci posouzení vlivu stavby plánované průmyslové zóny v Plzni-Liticích na životní prostředí (EIA). Případ se tak vrací na začátek. Soud tak vyhověl odpůrcům budování průmyslové zóny, kteří jsou sdruženi ve spolku Jsme doma v Liticích. Vadí jim, že velké haly změní venkovský ráz, zvýší dopravu a přivedou stovky dělníků z ciziny. Průmyslový park v Liticích měl vyrůst na ploše 13 hektarů.

Proti verdiktu si může ministerstvo podat do 14 dnů kasační stížnost Nejvyššímu správnímu soudu. Pokud tak neučiní, vrátí ministerstvo životního prostředí záměr investora, skupiny Accolade, krajskému úřadu k novému projednání. Proti stavbě nové průmyslové zóny

Předseda senátu Alexandr Krysl v odůvodnění rozsudku uvedl, že se ve lhůtě 45 dnů nepodařilo prokázat, že stavba průmyslového parku nemůže mít potenciální vliv na životní prostředí. Není ani zřejmé, zda v plánovaných halách budou sklady, nebo výroba. Správní orgán není způsobilý záměr posoudit, protože neví, jaká výroba a v jakém rozsahu tam bude. To v současné době není ani společnost Accolade, která chce haly vybudovat.

Investor teď bude vyzván k doplnění podkladů i s ohledem na územní studii, schválenou plzeňským magistrátem. Kraj by měl chtít vědět, pro jakou výrobu se haly využijí, a pak věc buď znovu posoudí ve zjišťovacím řízení, nebo stavbu pustí dál do takzvané velké EIA, která bude trvat zřejmě několik měsíců. Spolek Jsme doma v Liticích bude účastníkem řízení. Podle některých dosud zjištěných indícií může mít zóna vliv na životní prostředí i v případě, pokud v ní budou jen sklady.

Vyhráli jsme, dva roky života jsem strávil studováním papírů a studií. Teď to přineslo nějaké ovoce a mohu konstatovat, že skutečně justice v naší zemi funguje," neskrýval radost z rozhodnutí soudu šéf spolku Pavel Bosák, kterého jeho aktivistické postoje v celé kauze přivedly až do čela kandidátky Pirátů a je tak jedním z kandidátů na post plzeňského primátora v nadcházejících volbách. Odpůrci hal v Liticích ale zdaleka ještě nemají vyhráno, protože velká EIA je intenzivnější než zjišťovací řízení. Součástí velké EIA bude zřejmě i veřejné projednání plánované stavby, protože spolek o něj požádá.

Záměr vybudovat v Liticích průmyslovou zónu má souhlas všech orgánů, navíc územní plán Plzně už 11 let počítá se zónou u silnice I/27 Plzeň - Klatovy, což potvrdilo i město. Proti stavbě začali loni v zimě demonstrovat obyvatelé Litic a petice, ve které výrobní haly odmítají, má 900 podpisů. Litičtí dokonce vyhrožovali vyhlášením referenda o odtržení od Plzně. Investor má postavit okružní křižovatku k napojení zóny. K tomu potřebuje od Plzně pronajmout pozemky. Plzeňští radní loni v září uvedli, že nájemní smlouvu uzavřou, jen když Accolade získá definitivní rozhodnutí, že stavba negativně neovlivní životní prostředí. Počítalo se také s výrazným snížením výšky výrobních hal tak. Aby nerušily okolní krajinu a zástavbu.

Fotogalerie

Obyvatelé Litic v minulosti protestovali proti stavbám výrobních hal na plzeňském náměstí Republiky | Autor: Richard Beneš