Jsme televize vašeho kraje

Šéfa ODS grilovali svými dotazy účastníci podnikatelského fóra hospodářských komor

Plzeň, publikováno 26.09.2018, autor: Richard Beneš

Hostem podnikatelského fóra hospodářských komor byl předseda ODS Petr Fiala | Autor: TV ZAK

Předseda ODS Petr Fiala byl ve zcela zaplněné Měšťanské besedě hostem podnikatelského fóra, které uspořádala Regionální hospodářská komora Plzeňského kraje a Okresní hospodářská komora Plzeňsko. S šéfem občanských demokratů přišli diskutovat nejen významní podnikatelé a zaměstnavatelé z regionu, ale samozřejmě i příznivci ODS. Při debatě to mnohdy pořádně jiskřilo a Petr Fiala odpovídal i na několik hodně ostrých dotazů.

Na úvod debaty vystoupil poslanec a náměstek primátora Martin Baxa (ODS), který zdůraznil, že současná vláda není nakloněna podnikatelskému prostředí. „Prezident zpochybňuje orientaci naší země na západ, čelíme výzvám, zda zůstaneme v EU. To je pro nás podstatné,“ řekl Baxa a poděkoval podnikatelům za to, že mají velký podíl na tom, jak úspěšné je město Plzeň, na jehož vedení se 25 let podílí ODS.

„Regionální hospodářská komora Plzeňského kraje pořádá pro podnikatele, své členy i nečleny vedle řady seminářů, školení, ale také setkání se zajímavými osobnostmi. Tentokrát jsme si pozvali předsedu ODS Petra Fialu, aby prozradil podnikajícím na Plzeňsku, co má vlastně ODS přichystáno pro podnikatele, co prosazuje a co chce realizovat. Největší prostor je připraven pro diskusi,“ vysvětlil záměr setkání Pavel Karpíšek, předseda představenstva hospodářské komory.

Šéf ODS konstatoval, že v minulosti patřila naše země mezi desítku nejúspěšnějších zemí na světě. „Všechny politické strany, které jsou teď u vlády, by se měli snažit o to, aby naše republika opět patřila do TOP 10 zemí světa. Bohužel tomu tak není, jsme svědky smutné ztráty politických ambicí této země. Premiér po mě tato slova rád opakuje, ale nic pro to nedělá. Cesta mezi světovou špičku je jasná, vede rozvojem konkurenceschopnosti, limituje nás velké daňové zatížení a množství byrokracie. Pokud něco neuděláme se silnicemi a s železnicí, tak to také nepůjde,“ prohlásil Fiala.

Dále Fiala poukázal na devastaci naší zahraniční politiky, kdy České republice v tomto bouřlivém období chybí ministr zahraničí. „Bez konzistentní zahraniční politiky neprosadíme v Evropě ani ve světě vůbec nic. Téma migrace není jediné téma v zahraniční politice. Jsou tady i další důležitější témata. Když říká premiér, že vyřešil migrační krizi, tak se mohu jen smát. Dva metry od naší státní hranice už toto jeho tvrzení nikdo nebere vážně,“ doplnil Fiala.

Předseda představenstva PMDP Michal Kraus chtěl znát názor Fialy na zaměstnávání cizinců. „Nám v PMDP chybí 10 procent řidičů a narážíme na bariéru, když máme možnost získat pracovníky z ciziny a nejde o agenturní zaměstnance. Máme možnost zaměstnat lidi, kteří by k nám přišli i s rodinami,“ řekl Kraus. Podle Fialy tomu překáží byrokracie a nepružný zákoník práce, ale také problém vnitřní bezpečnosti, kterou je třeba u nás zachovat. „Schopné lidi, kteří nepředstavují bezpečnostní riziko sem musíme dostat. Je třeba odstranit ty bariéry a dostat sem lidi ze zemí blízkých nám kulturou a životním stylem. Máme dobré zkušenosti s přijímáním lidí ze slovanských zemí,“ odpověděl Fiala.

Technický náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS) zase upozornil na to, že průměrná mzda ve veřejném sektoru je vyšší než v soukromém. „Je to dobrá cesta, jak bojovat s byrokracií?“ Fiala konstatoval, že za posledních pět let se zvýšil počet úředníků o 40 tisíc, na každém ministerstvu ročně přibývá 100 úředníků. „Čelit tomu lze jen snížením agend a administrativy, pak je možné snížit počet státních zaměstnanců a úředníků.“

Generální ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela si postěžoval na to, že v posledních 15 letech je v ČR velmi nepřátelské prostředí pro investice a je téměř nemožné vybudovat něco nového, protože existuje celá řada různých aktivistů, kteří všechny stavby okamžitě blokují. Chtěl vědět, co s tím lze udělat. Šéf ODS zmínil, že průměrné stavební řízení v ČR trvá 247 dní. „Není v ČR stavební zákon, který by to vyřešil, bez toho nelze investovat. Je potřeba zjednodušit a upravit stavební zákon, bez toho se neposuneme dál. ODS iniciuje zákon o páteřních komunikacích. Chceme prolomit, aby se tady vůbec něco dalo postavit a otevřít tak cestu zákonu o liniových stavbách,“ nastínil záměry Fiala.

„Máme u nás v regionu nejmenší míru nezaměstnanosti, chybí nám zaměstnanci ve všech oblastech. Mladí lidé nechtějí pracovat osm hodin, pět dní v týdnu. V důsledku zavedení EET se nám snížil počet živnostníků, kteří se raději nechali zaměstnat. Jak z toho ven,“ tázala se krajská radní Radka Trylčová (ODS). „Pokud opatřením státu zlikvidujeme zejména v obcích služby a řemeslníky, tak špatně dopadneme. Říkalo se, že zavedení EET odstraní nekalou konkurenci, ale to je nesmysl. Ta nařízení a zákony živnostníky ničí. Mějme jednoduché a průhledné daně a bude to fungovat, nebuzeruje lidi zbytečnostmi. Zaveďme paušální daň. Opravdu děsivé je, že se snížil počet mladých lidí, kteří by chtěli podnikat. Vidí to u svých rodičů, co to všechno obnáší a raději se nechají zaměstnat,“ dodal Petr Fiala.

Fotogalerie

Hostem podnikatelského fóra hospodářských komor byl předseda ODS Petr Fiala | Autor: TV ZAK
Hostem podnikatelského fóra hospodářských komor byl předseda ODS Petr Fiala | Autor: TV ZAK
Hostem podnikatelského fóra hospodářských komor byl předseda ODS Petr Fiala | Autor: TV ZAK