Jsme televize vašeho kraje

Plzeňští Piráti představili hlavní body svého volebního programu, vadí jim množství ubytoven

Plzeň, publikováno 27.06.2018, autor: Richard Beneš

Plzeňští Piráti představili hlavní body svého volebního programu | Autor: Richard Beneš

Otevřená a transparentní radnice, wi-fi v plzeňské MHD zdarma, zlepšení neúnosné situace kolem ubytoven i zahraničních agenturních pracovníků, zapojení učitelů, rodičů a žáků do rozhodování a plánování školy nebo vybavení školy, to jsou některé hlavní body programu, se kterým jdou do voleb v Plzni Piráti. Ti by také chtěli do rozhodovacího procesu o veřejných věcech více zapojit občany města. Novinářům ve středu volební program prezentoval na tiskové konferenci nejen kandidát na primátora, nestraník a občanský aktivista Pavel Bosák, ale také lídři kandidátek na jednotlivé plzeňské městské obvody.

Pirátům v Plzni vadí především nadměrné množství agenturních nekvalifikovaných pracovníků. „Chodíme mezi lidi a víme od nich, že bezpečnost ve městě je trápí daleko daleko více, než chybějící akvapark a sloni v zoo. Dosavadní vedení města umožnila v minulých letech postupný vznik tolika výrobních hal, že přesahují možnosti Plzně. Kšefty s pozemky byly přednější, než nějaký dlouholetý výhled. Kapacita zaměstnanců už byla překročena. Použijeme všechny již dnes dostupné nástroje veřejné správy k důslednému dozoru nad provozem ubytoven,“ řekl lídr Pavel Bosák, který aktivně vystupuje proti stavbě obřích výrobních hal v Liticích. Piráti ve svém programu slibují, že se zasadí o zásadní omezení provozu problematických ubytoven a zamezí další výstavbě výrobních kapacit s nízkou přidanou hodnotou.

Lídr kandidátky na centrální městský obvod Pavel Šrámek chce podle programu prosadit, aby město otevřeně a přehledně informovalo o svých aktivitách. Zejména by mělo zpřístupnit toky peněz, zobrazit dodavatele a organizací, kterým město vyplácí veřejné prostředky a služby, za které je vyplácí. „Všichni lidé by měli mít možnost, aby se jednoduše podívali na to, kolik, komu a za co město platí. Existuje na to software, který už úspěšně používají na radnici na Praze 7,“ uvedl Šrámek.

Piráti by chtěli zavést do všech vozů MHD wi-fi zdarma. To by měl zajistit soukromý investor výměnou za to, že připojení bude podmíněno reklamou na jeho firmu. Dalším nápadem je zavedení expresních spojů na některých linkách MHD, které by, podobně jako rychlíky, nestavěly v každé zastávce po trase a zrychlila by se tak přeprava. Zvýšení počtu parkovacích míst bez toho, aniž by se stavěly vysoké nákladné parkovací domy, zase navrhuje Tomáš Pastirčák, který stojí v čele kandidátky na MO Plzeň 4. „Znamenalo by to některá stávající parkoviště o jedno patro zvednout. Ve spodní části by byly garáže, které by si mohli zájemci pronajímat, nahoře by zůstal zachovaný počet parkovacích míst,“ vysvětlil Pastirčák. Piráti jsou také proti samoúčelným ostrůvkům, které neslouží k přecházení silnic.

Podle Magdalény Daňkové, která vede kandidátku na MO Plzeň 1, by měli mít rodiče i děti možnost zapojit se do rozhodování o tom, jaké vybavení bude třeba škola nakupovat. „Chceme zvýšit samostatnost ředitelů po finanční i provozní stránce, ředitelé škol mají mít možnost efektivně rozhodovat o vývoji školy. Zavedeme výuku o slušném chování a etiketě. Dále chceme, aby byl výživový poradce a psycholog dostupný v každé škole pro žáky a učitele,“ představila další oblast programu Daňková.

Piráti nezapomínají ani na kulturu a volný čas. Plzeňské ulice by například chtěli zaplnit uměním ve spolupráci s místními uměleckými školami včetně ZČU. Podpořit chtějí výstavbu lokálních veřejných koupališť v blízkosti bytové zástavby. A dostalo se i na ryze aktuální téma, kterým bylo nedávné představení projektu společnosti AMESIDE, jež by chtěla na místě zbouraného DK Inwest a dosud stojícího bývalého Prioru vybudovat novou moderní čtvrť. „Sám za sebe si myslím, že je to krok správným směrem. Ta stávající díra trápí občany města hodně. Pokud by tento projekt měl blokovat výsledek referenda z roku 2013, mohlo by se vypsat nové referendum, aby o projektu opět lidé rozhodli,“ dodal Pavel Bosák.

Fotogalerie

Plzeňští Piráti představili hlavní body svého volebního programu | Autor: Richard Beneš
Plzeňští Piráti představili hlavní body svého volebního programu. Zleva Pavel Šrámek, kandidát na primátora Pavel Bosák a Magdaléna Daňková. | Autor: Richard Beneš