Jsme televize vašeho kraje

Letní barokní festival zahájila slavnost v nové národní kulturní památce v Mariánské Týnici

Plzeň, publikováno 09.06.2018, autor: Richard Beneš

Zahájení Letního barokního festivalu v Mariánské Týnici | Autor: Plzeňský kraj

Další ročník oblíbeného Letního barokního festivalu zahájila slavnost v bývalém cisterciáckém klášteře v Mariánské Týnici, kde sídlí Centrum baroka a muzeum patřící Plzeňskému kraji. Organizátoři si pro návštěvníky festivalu připravili téměř třicet akcí na různých barokních památkách po celém kraji. Pro milovníky baroka, kteří jsou zároveň milovníky sportu, vznikly také tři barokní cyklotrasy. Součástí zahajovacího ceremoniálu byla i oslava vyhlášení poutního areálu v Mariánské Týnici národní kulturní památkou.

V letošním roce je zahájení letního barokního festivalu spojené s oslavou prohlášení poutního areálu Mariánská Týnice za národní kulturní památku, což je pro nás velmi významné uznání této unikátní památky,“ říká náměstek hejtmana pro oblast kultury a památkové péče Vladislav Vilímec (ODS). Jako vynikající hudebník na úvod zahrál se svým bratrem Miroslavem, předním českým houslistou díla z děl skladatelů Georga Philippa Telemanna, Antonia Vivaldiho nebo Georga Friedricha Händela.

Náměstek Vilímec připomněl, že památková obnova mariánskotýneckého areálu probíhá od roku 1993. „Mariánská Týnice prošla během posledních 25 let téměř zázračnou proměnou, kdy se ze zdevastované ruiny stala obdivovanou památkou, která patří k nejlépe udržovaným v Plzeňském kraji,“ dodal. K tomu připomněla ředitelka Muzea a galerie severního Plzeňska v Mairánské Týnici, Irena Bukačová, že v jednom z barokních rukopisů je doloženo mnoho zázraků, které se v Mariánské Týnici staly. „Ale myslím, že největší zázrak je, že se Mariánskou Týnici podařilo zachránit a opravit,“ uvedla Bukačová.

Po slavnostním zahájení festivalu odstartoval také přeshraniční projekt „Barokní region Čechy Bavorsko,“ jehož nositelem na české straně je DEPO2015, které také zajistilo hlavní program. Ten umožní návštěvníkům využít komentovaných prohlídek v obou jazycích, připravena byla tradiční barokní degustace a taneční a hudební vystoupení, akce pak vrcholila koncertem barokního orchestru. Organizátoři nezapomněli ani na duchovní rozměr poutního místa, které je nově prohlášeno národní kulturní památkou. Slavnost pak tradičně zakončil barokní ohňostroj.

Centrum baroka v Mariánské Týnici se v letošním roce zapojilo do významného mezinárodního projektu „Mnohost v jednotě – Cisterciácká klášterní krajina ve střední Evropě“, který je příspěvkem k Evropskému roku kulturního dědictví 2018 Sharing Heritage. „Smyslem projektu je čtení kulturní krajiny ovlivněné bývalými i existujícími cisterciáckými kláštery. V jeho rámci by mělo dojít nejen k rozpoznání a ocenění kvality kulturní krajiny. Především by ale mělo dojít k zachycení jednotlivých osobitostí historické kulturní krajiny podle jednotného schématu, jejich zdokumentování a zprostředkování s využitím moderních médií,“ uvedla vedoucí odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Krajského úřadu Plzeňského kraje Alena Svobodová.

Významné bude také zapojení vědců z různých míst včetně využití jejich badatelských zařízení, přičemž některé z výstupů veřejnosti se děje prostřednictvím souběžných výstav ve vybraných místech. „Velmi si vážíme, že jedním z takových míst je Mariánská Týnice, kde představujeme výstavu až do 9. září letošního roku,“ uvedla ředitelka Irena Bukačová. „Zařadili jsme se po bok takových míst, jako jsou klášter Ebrach, Stift Rein nebo opatstvích Morimond či Waldsassen,“ dodala Bukačová.

Kraj podpořil festival dvěma miliony korun, další peníze mohli pořadatelé získat v dotačním programu. Slavnosti zahrnují koncerty, divadelní představení, výstavy, ukázky a výuku dobového tance, šermu a lukostřelby, degustace pokrmů a nápojů, ukázky řemesel, barokní ohňostroje a letos také barokní kolotoč.

Velké slavnosti se během léta uskuteční ještě v Klatovech, Plasích, Tachově, Nepomuku a okolí, Nebílovech, v Hrádku u Sušice, Svojšíně v Kladrubech a v Manětíně, kde bude festival 18. srpna slavnostně zakončen. Do projektu se zapojily barokní památky v majetku kraje, obcí, soukromých vlastníků i státní památky.

Fotogalerie

Zahájení Letního barokního festivalu v Mariánské Týnici | Autor: Plzeňský kraj