Jsme televize vašeho kraje

Slavnosti svobody startují, Plzeň opět přivítá veterány a odhalí obnovený památník Díky, Ameriko!

Plzeň, publikováno 03.05.2018, autor: Richard Beneš

Plzeňané se těší na americké a belgické veterány | Autor: Richard Beneš

Návštěvnost několika desítek lidí se očekává v západočeské metropoli, kde dnes začínají čtyřdenní Slavnosti svobody. Ve městě vznikají unikátní dobové vojenské kempy, chystají se pietní akty i setkání s nejvzácnějšími hosty, kterými jsou jako tradičně američtí a belgičtí veteráni. Nejočekávanější událostí prvního dne oslav je dnes odhalení opravených pylonů památníku Díky, Ameriko! V 17.00 hodin. Mezi nejatraktivnější akce slavností pak bude patřit sobotní průjezd historických vojenských vozidel centrem města s názvem Convoy of Liberty.

„Cílem oslav je připomenout si události z května 1945, procítit dobovou atmosféru a hlavně pak vzdát hold mužům, kteří před 73 lety jako velmi mladí chlapci přinesli Plzni svobodu. Osobně vždy vnímám setkání s veterány, jimž všem je už přes 90 let, jako nejsilnější moment oslav. Plzeňané i návštěvníci města budou mít hned několik příležitostí jim symbolicky poděkovat,“ uvedl primátor města Plzně Martin Zrzavecký (ČSSD).

Z USA do Plzně přijíždí George Thompson, James Duncan a Earl Ingram, z Belgie pak Louis Gihoul, Michel Gilain, Hubert Rauw a Valère Gustin. Kromě veteránů bude na oslavách přítomen také vnuk generála Pattona George Patton Waters a Luc Rensonnet, syn velitele 17. dělostřeleckého pluku.

Ve čtvrtek 3. května se američtí veteráni zúčastní například vernisáže výstavy věnované výročí 16. obrněné a 97. pěší divize, a to ve 14.00 hodin ve Smetanových sadech. Od 15.00 hodin budou přítomni na pietním aktu na náměstí Míru, o dvě hodiny později pak na odhalení opravených pylonů památníku Díky, Ameriko! Ani letos nebude chybět beseda veteránů s veřejností a studenty, na programu je v pátek 4. května od 9.00 hodin v Měšťanské besedě.

Jeden z největších zážitků setkání s veterány slibuje Convoy of Liberty, jenž startuje v sobotu 5. května v 11.00 hodin. Veteráni pojedou na džípech v čele kolony přes 200 historických vojenských vozidel, džípy je dovezou ze Sukovy ulice, přes Klatovskou třídu až na náměstí Republiky. Hlavní vzpomínkový akt s účastí amerických a belgických veteránů se uskuteční v neděli 6. května u památníku Díky, Ameriko! od 16 hodin.

Unikátní atmosféru dodávají oslavám v Plzni vojenské dobové kempy, vznikají na několika místech ve městě. V lokalitě U Zvonu lidé uvidí ukázku tábora RAF, tedy britského královského letectva, v němž sloužilo 2402 Čechů a Slováků. Lokalitu Křižíkových sadů a Proluky zaplní program projektu Plzeň 1945, který nabídne živý obraz amerického vojenského tábora a květnové ulice z roku 1945. V parku za OC Plzeň Plaza jsou k vidění vojenské kempy 16. obrněné divize a Československé samostatné obrněné brigády. Před kulturním domem Peklo bude mít své stanoviště vojenský kemp Raiders s expozicí americké pěchoty. Ukáže tradiční současnou americkou armádu s detailním výkladem o výstroji, výzbroji a vybavení.

Fotogalerie

Plzeňané se těší na americké a belgické veterány | Autor: Richard Beneš
Plzeňané se těší na americké a belgické veterány | Autor: Richard Beneš
Plzeňané se těší na americké a belgické veterány | Autor: Richard Beneš
Plzeňané se těší na americké a belgické veterány | Autor: Richard Beneš