Jsme televize vašeho kraje

O senátní křesla si to rozdá v kraji 13 kandidátů, bez vysoké školy je jen jeden, další má kuriózní titul RSDr.

Plzeňský kraj, publikováno 09.10.2012, autor: Richard Beneš

Volební místnosti se otevřou v pátek 12. října ve 14.00 hodin | Autor: Richard Beneš

O tom, že mají lékaři v naší společnosti značnou důvěru veřejnosti, svědčí i fakt, že v nadcházejících senátních volbách kandidují hned čtyři absolventi lékařské fakulty, další dva vystudovali právnickou fakultu, čtyři kandidáti vystudovali technické vysoké školy. Kuriózním titulem RSDr., tedy doktorem sociálně-politických věd, jenž se uděloval za bývalého režimu, se pyšní Jan Rejfek (KSČM). Bez vysokoškolského titulu je pouze jediný kandidát na senátora, sociálnědemokratický poslanec Jan Látka.

V osmém senátním volebním obvodu, který tvoří Rokycansko, severní Plzeňsko a části Berounska, budou voliči vybírat mezi sedmi vysokoškolsky vzdělanými kandidáty. Senátní křeslo obhajuje lékař Luděk Sefzig (ODS). Do volebního souboje s ním jde druhá z lékařů, poslankyně Doc. MUDr. Milada Emmerová CSc. za ČSSD. Dále pedagog a plzeňský zastupitel Jiří Valenta (KSČM), který u jména uvádí hned čtyři vysokoškolské tituly a je zároveň v šestačtyřiceti letech i nejmladším z kandidátů. Valenta má dva tituly magistra získané na ZČU v Plzni, PhDr. z UK Praha a titul Ing. z ekonomické fakulty ČZU v Praze.

Za NS – LEV 21 kandiduje dále v osmém senátním obvodu lesní inženýr Jiří Janoušek, ejpovického technika Bc. Stanislava Rampase vyslalo do volebního boje SNK Evropští demokraté (SNK ED). Dvojnásobným titulem pak disponuje právník, ekonom a předseda Strany soukromníků ČR (SsČR) Judr. Ing. Rostislav Senjuk. Nejstarším kandidátem je v sedmdesáti letech elektro-inženýr, zemědělec a poslanec Jaroslav Lobkowicz za koalici TOP 09 – Starostové.

V posledních senátních volbách na Rokycansku se do horní komory parlamentu dostal občanský demokrat Luděk Sefzig, který z druhého volebního kola vyšel vítězně se ziskem 66,13 procenta hlasů. Porazil tak Jana Mudru (KSČM), kterého podpořilo jen 33,86 procenta voličů.

Ve volebním obvodě číslo 11, který  tvoří Domažlicko a část Klatovska, budou voliči v senátních volbách vybírat ze šesti kandidátů. Dva z nich budou usilovat o přestup z dolní komory parlamentu do horní. Post senátorky bude na Domažlicku obhajovat právnička Jiřina Rippelová, která během volebního období přešla z ČSSD k Straně Práv Občanů - Zemanovci (SPOZ). O křeslo v horní komoře parlamentu usilují i dva dosavadní členové dolní komory, poslanec Jan Látka, který Rippelovou na kandidátce ČSSD nahradil, dále pak poslanec a vyhlášený oční lékař Michal Janek za TOP 09.

Do Senátu míří i dva starostové, klatovský učitel a bývalý ředitel základní školy Rudolf Salvetr za ODS a starosta Dešenic Jan Rejfek, který vede kandidátku KSČM. Právě jeho jméno je ověnčeno titulem RSDr., jímž se většina jeho držitelů raději nechlubí. NS – LEV 21 vysílá do volebního klání lékaře Ivana Sterzla.

V minulých senátních volbách se do horní komory parlamentu dostala za domažlický volební obvod Jiřina Rippelová (dříve ČSSD, nyní SPOZ). Ta z druhého volebního kola vyšla vítězně se ziskem 57,84 procent hlasů, když porazila bezpartijní Elišku Haškovou Coolidge, která kandidovala za (ODS). 

Fotogalerie

Volební místnosti se otevřou v pátek 12. října ve 14.00 hodin | Autor: Richard Beneš