Jsme televize vašeho kraje

Za brutální utýrání dvouleté holčičky půjde její pěstounka na devět let do vězení s ostrahou

Plzeň, publikováno 26.03.2018, autor: Richard Beneš

Pěstounka z Rokycan ubila k smrti teprve dvouleté děvčátko | Autor: TV ZAK

Za brutální utýrání teprve dvouleté holčičky uložil v úterý plzeňský krajský soud šestadvacetileté pěstounce malé oběti z Rokycan devítiletý trest vězení. Soud uznal Denisu M. vinnou, že záměrně fyzicky opakovaně trestala holčičku, kterou měla v pěstounské péči. Dopustila se týrání a těžkého ublížení na zdraví s následkem smrti. Dítě bila do hlavy páskem s kovovou sponou a způsobila mu tak vážné zranění hlavy. Policisté se loni v říjnu o případu dozvěděli na základě oznámení od záchranné služby, která zasahovala v bytě pěstounky u zraněné holčičky. Záchranáři kriminalisty upozornili na možný případ týrání. Holčička sice ještě skončila v péči lékařů, ale krátce poté v nemocnici zemřela na následky vážných zranění.

Zatímco státní zástupce navrhoval trest osm až deset let a obhájce požadoval, aby s ohledem na nízký intelekt ženy uložil soud spíše výchovný trest pod hranicí sazby. IQ obžalované se podle znalců pohybuje kolem 70, což je na úrovni asi 12letého dítěte. Sama pěstounka připustila, že na výchovu dětí nestačila. „Stát připustil, aby osoba na hraně mentální retardace vychovávala děti. Dostala se do pasti,“ řekl obhájce Zdeněk Grus. Stát navíc svěřil děti do rodiny, která se potýká s exekucemi a s insolvencí.

Státní zástupce zase uvedl, že si žena i při svém nízkém intelektu musela uvědomit, že svým jednáním může dítěti ublížit. Psycholožka Karolína Malá u soudu konstatovala, že psychický stav příbuzenských pěstounů se nemusí prozkoumávat. Samotný podprůměrný intelekt prý k výchově dětí stačí.

Obžalovaná pěstounka před soudem odmítla k záležitosti vypovídat. „Ta věc, co se stala, je neomluvitelná, kdybych to mohla nějak odčinit, udělala bych to. Ale to se asi odčinit nedá,“ konstatovala před soudem obžalovaná, která tak mírně projevila lítost nad svým činem. Poněkud odlišná byla její výpověď do policejního protokolu bezprostředně po zadržení. Vulgárními výrazy popsala, že jí holčička rozzlobila a asi od srpna začala dítěti ubližovat. „Nedokážu říct, jak často jsem jí bila, každý den ne, ale někdy i vícekrát denně," uvedla pěstounka do policejního protokolu. Přiznala se, že mnohem raději měla mladší půlroční děvčátko, které měla také ve své péči. Její starší sestřičku chtěla dát do dětského domova, ale manžel s tím nesouhlasil.

Pěstounka dívenku týrala, když nechtěla jíst, plakala, nebo neposlouchala. Žena ji pak bila po celém těle, navíc do ní také strkala a kousala ji do tváří. Dítě mělo na svém těle celou řadu podlitin, také mělo zlomenou čelist, což mu působilo velké bolesti při jídle. Týrání vyvrcholilo 5. října v den druhých narozenin holčičky. Děvčátko odmítalo jíst a plakalo. Když pěstounka zjistila, že má v ústech poslední sousto a nepolyká ho, vytáhla kožený opasek a třikrát nebo čtyřikrát s ním dítě udeřila po hlavě.

Dítě upadlo do bezvědomí, žena s ním pak prudce třásla a polévala ho vodou, aby se probralo. Poté pěstounka prostřednictvím sousedky přivolala záchranku, které se snažila namluvit, že se holčička dusila chlebem. V důsledku otoku mozku, krvácení do mozku a dalších zranění holčička zemřela v nemocnici 9. října. Podle znalců měla na těle čerstvá i starší zranění.

 

Fotogalerie

Pěstounka z Rokycan ubila k smrti teprve dvouleté děvčátko | Autor: TV ZAK