Jsme televize vašeho kraje

Plzeňský Biskup Tomáš Holub doprovodí ostatky kardinála Berana při převozu z Vatikánu do vlasti

Plzeň, publikováno 04.02.2018, autor: Richard Beneš

Biskup Tomáš Holub | Autor: Archiv

Biskup plzeňské diecéze Tomáš Holub bude koncem dubna doprovázet ostatky kardinála Berana při jejich převozu z Vatikánu.Jedná se o událost, která má církevní i celospolečenský rozměr. Samotný scénář převozu se teprve připravuje. Biskup Holub je přesvědčen o tom, že pro takto důležitou roli byl jako plzeňský biskup vybrán proto, aby se zdůraznila Plzeň jako rodné místo kardinála Berana. Převoz ostatků povolil začátkem ledna papež František v souladu s Beranovou poslední vůlí.

Církev usiluje o blahořečení kardinála Berana, který zemřel v roce 1969 ve vatikánském vyhnanství. Po převozu zpět do vlasti bude pohřben v katedrále svatého Víta na Pražském hradě. Zatím jeho tělo odpočívá v bazilice svatého Petra ve Vatikánu. Vláda komunistického Československa v minulosti nikdy nepovolila návrat ostatků kardinála do Československa.

„Jsem velmi rád, že budu ten, kdo doprovodí proces od baziliky svatého Petra až do katedrály. V této chvíli to obnáší různé body, zastavení cesty. Pravděpodobně bude jedním z nich římská kolej Nepomucenum, dalším bude samozřejmě přivítání na letišti, pravděpodobně také zastavení na kněžském semináři, kde pan kardinál dlouhá léta působil,“ popsal některá důležitá zastavení biskup Tomáš Holub. Cesta by podle něj měla mít charakter vzpomínky na to, jak Beran v Česku a především v Praze jako kardinál působil.

Proces blahořečení kardinála Berana byl zahájen v roce 1998. O převoz jeho ostatků usilovala česká strana dlouhodobě. Beran se po odjezdu z Československa do Vatikánu u příležitosti jmenování kardinálem v roce 1965 nesměl vrátit do vlasti. Je tak jediným Čechem, jehož tělo bylo pohřbeno po boku papežů v kryptě chrámu svatého Petra. Dlouholetou internací se Beran stal symbolem útlaku pro náboženské přesvědčení a současně připomínal demokratickému světu těžký osud Československa.

Na konci listopadu v Plzni připomene slavného kardinála velká výstava, kterou pořádá společně biskupství, město i Beranova rodina. Chceme tím také uzavřít výročí 100 let české státnosti, protože jsme přesvědčeni, že pan kardinál Beran je jednou z naprosto výjimečných osobností, která k identitě české státnosti přispěla jak svými postoji během druhé světové války, tak při komunistickém puči i při obhajobě svobody v rámci druhého vatikánského koncilu,“ dodal biskup Tomáš Holub.

Fotogalerie

Biskup Tomáš Holub | Autor: Archiv