Jsme televize vašeho kraje

Podvodníci zkouší nový trik na instagramu, jménem hollywoodské hvězdy lákají peníze z důvěřivých žen

Plzeň, publikováno 02.02.2018, autor: Richard Beneš

Ukázka konverzace s údajným americkým hercem, ze kterého se vyklubal podvodník. Pokoušel se vylákat ze své oběti 1900 dolarů. | Autor: TV ZAK

Zkušenosti se zcela novým trikem, kterým se pokouší zatím neznámý podvodník vylákat z důvěřivých žen peníze, popsala redakci TV ZAK Markéta B. (43) z Plzně. Případ je pikantní v tom, že se pachatel vydává za hollywoodskou hvězdu, herce Dwayne Johnsona a jeho jménem se pokouší okrást fanynky, které kontaktuje prostřednictvím jednoho profilu na instagramu. Markéta je velká fanynka urostlého herce a tak začala odpovídat na zprávy, které ji začaly přicházet stále častěji z profilu, o kterém se nejdříve domnívala, že je pravý.

Nejdříve si Markéta B. s údajným hercem povídala prostřednictvím instagramu o jeho filmech. Později jí řekl, že se chystá do Česka a chtěl by zde koupit nějakou nemovitost. Ženu pak požádal o pomoc, zda by mu nepomohla zprostředkovat koupi domu a slíbil jí za to provizi. V tom okamžiku už Markéta začala tušit nějakou nepravost, ale rozhodla se přistoupit na hru a pokračovala v konverzaci, dokonce mu poslala na výběr dva domy z nabídky realitních kanceláří.

„Bylo mu úplně jedno, kde ten dům má být, měl jen požadavek na to, aby byl luxusní a ani nepožadoval aby byl na odlehlém místě. Vybral si dům ve Vejprnicích u Plzně za 11 milionů korun. Začal také o domu mluvit jako o našem hnízdečku lásky a chtěl vědět, zda tam za ním přijedu. Řekl mi, že přepošle na můj účet 750 tisíc korun, poslal údaje, že se mám spojit s jeho manažerem, že vyřídí vše potřebné. Poslala jsme mu proto číslo jednoho mého účtu, který téměř nepoužívám. Když mělo dojít k převodu peněz transakce se zastavila na sedmdesáti procentech,“ uvedla Markéta. A to byl také zlomový okamžik celé konverzace.

„Řekl, že je tam nějaký problém a chtěl, abych poslala 1900 dolarů na jeho účet, že banka pak transakci dokončí a peníze pak přijdou. To už bylo úplně jasné, že jde o nějakého podvodníka. Napsala jsem mu, že takovou sumu sumu nemám, ať ji tedy sám pošle na můj účet, že mu ji pošlu zpátky, aby mohla transakce proběhnout. Když jsem mu napsala, že peníze nepošlu, protože je jasné, že jde o podvodníka, který se chce přiživit na jméně známého herce, začaly chodit zprávy plné výhrůžek a vulgarismů. Obrátila jsem se proto na policii, ohlásila tento případ a předala dokumentaci z naší konverzace, kterou jsem si pochopitelně ukládala,“ řekla pro TV ZAK Markéta.

Mluvčí policie Markéta Fialová v pátek uvedla, že policie se v současné době případem této ženy zabývá. Policie také důrazně varuje všechny uživatele sociálních sítí, aby se v případě sdělování nebo posílání svých citlivých údajů měli na pozoru. „Stále častěji se můžeme setkat s případy podvodných jednání, ke kterým dochází ve virtuálním prostředí. Může se jednat o e-shopy, jejichž cílem je vylákat z lidí finanční částky, různé podvodné inzeráty, finanční sbírky či podvržené maily. V jiných případech se pachatelé pokoušejí získat od oběti její osobní data, či přihlašovací údaje do internetového bankovnictví. Velmi nebezpečným jednáním je také vydíráni či vyhrožování prostřednictvím informačních technologií,“ varuje policejní mluvčí Markéta Fialová.

Pokud se někdo stane obětí kybernetické kriminality, měl by ukončit s dotyčnou osobou komunikaci a pokusit se uchovat co nejvíce důkazů pro případné vyšetřování, jako jsou zprávy, videozáznamy, odkazy na web či blogy. „Vaše oznámení přijme kterýkoliv útvar Policie České republiky, na našich webových stránkách je také odkaz na hlášení o kybernetické kriminalitě, kam se může kdokoliv z občanů obrátit,“ radí mluvčí policie.

 

Fotogalerie

Ukázka konverzace s údajným americkým hercem, ze kterého se vyklubal podvodník. Pokoušel se vylákat ze své oběti 1900 dolarů. | Autor: TV ZAK
Ukázka konverzace s údajným americkým hercem, ze kterého se vyklubal podvodník. Pokoušel se vylákat ze své oběti 1900 dolarů. | Autor: TV ZAK
Prostřednictvím tohoto profilu na instagramu, kteří se tváří jako oficiální, probíhala celá komunikace. | Autor: TV ZAK
Tento dům ve Vejprnicích z nabídky realitní kanceláře si vybral ke koupi údajný hollywoodský herec | Autor: TV ZAK
Ukázka konverzace s údajným americkým hercem, ze kterého se vyklubal podvodník. Pokoušel se vylákat ze své oběti 1900 dolarů. | Autor: TV ZAK