Jsme televize vašeho kraje

Provoz útulku pro psy opět budil vášně na jednání plzeňského zastupitelstva

Plzeň, publikováno 25.01.2018, autor: Richard Beneš

Plzeňský útulek pro psy teď provozuje městská policie | Autor: TV ZAK

Útulek pro psy, který v Plzni provozuje od začátku roku městská policie se stal ve čtvrtek velkým tématem na jednání městského zastupitelstva. Nejen opozice totiž kritizovala postup vedení radnice, že si nedokázala zjistit přesné informace o tom, kolik stojí provoz útulku ještě předtím, než jeho provozem pověřila městskou policii. Dále opozice poukázala na fakt, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) prověřuje sporné rozhodnutí plzeňských radních zrušit už rozhodnutou soutěž na provoz útulku a svěřit jej městské policii. Úřad totiž může verdikt radnice zrušit a tím by se do hry opět dostali původní zájemci o zakázku.

ÚOHS se začal kauzou zabývat na základě podnětu, jenž podal právník Dobrovolného svazku obcí Mikroregion Radnicko, který ve výběrovém řízení neuspěl. Poté, co se neosvědčil model provozování útulku externím subjektem, město loni vyhlásilo výběrové řízení na nového provozovatele útulku. Ten s nejnižší nabídkou vyhrála Naděje pro kočky. Rada města ale nakonec rozhodla o tom, že bude útulek provozovat podobně jako v jiných městech městská policie. Na veterinární péči v útulku město vyčlenilo nejdříve částku 800 tisíc korun na jeden rok. A na základě toho městská rada také rozhodla, že bude útulek provozovat městská policie. Později se částka výrazně navýšila na 1,4 milionu korun za rok. Zakázka je na čtyři roky.

Zastupitel Ludvík Rösch (OPAT) chtěl vědět, proč si město nedokázalo zjistit informace o tom, kolik bude provoz útulku stát. „Je nepředstavitelné, že děláte nabídku na provoz útulku a nezjistíte si, kolik ten provoz stojí. Předpokládám také, že městská policie teď nebude vybírat sponzorské příspěvky a dary na provoz útulku,“ uvedl Rösch. A podobnou připomínku měla i místostarostka MO Plzeň 1 Ivana Mádlová (ANO). „Je neuvěřitelné, že jste nebyli schopni udělat si dopředu plán, kolik provoz bude stát. Kdyby to bylo o 500 tisíc, tak nic neřekneme, ale že je to vyšší o tři miliony, to je nehoráznost. Pokud něco plánuji, seženu si co nejvíce podkladů,“ konstatovala Mádlová.

„Všechny informace ukazovaly na částku kterou jsme prezentovali. Bohužel jsme nejprve nezjistili ta konkrétní čísla. Původně to bylo tak, pak se připočetla částka darů a různých dotací a pak se dostáváme o 3,5 milionu výše. To jsme nevěděli. Útulek jsme se snažili převzít a provozovat ho nejlépe, jak umíme. Dnes mohu říci, že útulek funguje pod vedením městské policie minimálně stejně dobře, jako předtím,“ vysvětlil šéf městské policie Miroslav Mach.

A v podobném duchu mluvil i primátor Martin Zrzavecký (CSSD). „My jsme opravdu předtím nevěděli, že do toho útulku ročně přichází až tři miliony korun v darech, které se pak používají na provoz útulku. Neměli jsme právo vstupovat předtím do hospodaření útulku. Nemohli jsme vědět, kolik ten provoz stojí. Dnes už víme, že je reálné provozovat útulek za jiné peníze,“ řekl primátor. Dodal, že v současné době je spokojen s tím, jak městská policie útulek provozuje. Čtyřiadvacetihodinový provoz útulku zajišťuje v současné době 18 zaměstnanců na hlavní pracovní poměr a sedm na dohodu.

Na zastupitelstvu vystoupila také Jana Kindlová, která přítomné seznámila s peticí bývalých provozovatelů útulku, kteří se o zařízení starali 25 let. Ti žádají, aby město nedělalo žádné změny v provozování útulku. „Není to dobré pro sponzorství, útulek už přišel o některé sponzory, kteří příspěvek dali raději jinam. A mohou odejít i další. Útulek není firma, třeba na svoz odpadu. Jsou tam zvířata, ty potřebují své lidi. Ten provoz teď opravdu může zajistit jen městská policie. Ani jeden z dalších účastníků toho výběrového řízení by ho nedokázal řídit. Nemají s provozem kynologického zařízení potřebné zkušenosti,“ dodala Kindlová.

Fotogalerie

Plzeňský útulek pro psy teď provozuje městská policie | Autor: TV ZAK