Jsme televize vašeho kraje

Nádraží v Sokolově čeká kompletní rekonstrukce za 24 milionů

Plzeň, publikováno 25.10.2017, autor: Richard Beneš

Nádraží v Sokolově čeká kompletní rekonstrukce | Autor: wikimedia

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) zahájila první rozsáhlejší investice do nádražních budov v Karlovarském kraji. Správce drážní infrastruktury zaplatí za kompletní rekonstrukci výpravní budovy v Sokolově téměř 24 milionů korun. Jde o první ze seznamu přibližně 150 výpravních budov, jejichž rekonstrukci hodlá SŽDC provést do roku 2022. Další rozsáhlé opravy nádraží budou v dohledné době následovat i v ostatních krajích. Nádraží v Sokolově bude po ukončení stavebních prací bezbariérové a umožní vznik nového přestupního terminálu.

„Vzhledem k urbanisticko-historickému významu železniční stanice jsme od počátku úzce spolupracovali s vedením města. Náš stavební záměr tak přímo navazuje na investice města a dokončí výstavbu integrovaného autobusového a vlakového terminálu,“ říká Patrik Konopásek, ředitel Správy osobních nádraží SŽDC v Ústí nad Labem a doplňuje: „Další dobrou zprávou pro cestující je fakt, že po dokončení této akce bude celé nádraží bezbariérové.“

Při přestavbě se změní vnitřní prostorové dispozice sokolovského nádraží. Hlavní vestibul, včetně pokladen pro prodej jízdenek se přiblíží k autobusovému terminálu. Také se zde otevře prodejna tisku a vybudují nové veřejné toalety. Rekonstrukcí projdou i všechny vnitřní inženýrské sítě, podlahy, omítky a střecha. Z vnějšího pohledu dostane budova novou fasádu a dokončí se výměna oken. Cena za celé dílo by neměla přesáhnout 23,8 milionu korun, hotovo má být do září příštího roku.

Během příštích pěti let plánuje SŽDC v Karlovarském kraji další rozsáhlé investice do staničních budov. Bezesporu nejnákladnější rekonstrukce za zhruba 150 milionů korun se připravuje v Chebu. O něco menšími rekonstrukcemi projde nádraží v Bečově nad Teplou za 22 milionů v Aši za 20 milionů.

Fotogalerie

Nádraží v Sokolově čeká kompletní rekonstrukce | Autor: wikimedia