Jsme televize vašeho kraje

Vodovodní trubky dvou domů v centru Plzně jsou plné olova, město je nechá vyměnit

Plzeň, publikováno 29.08.2017, autor: Miroslav Brož

Práce na výměně potrubí už začaly | Autor: TV ZAK

Vodu převařují nebo nakupují v plastových lahvích. Obyvatelé dvou domů v centru Plzně se potýkají se starým vodovodním potrubím. Testy odhalily, že se z nich postupně uvolňují těžké kovy. Ty při dlouhém užívání způsobují vážné zdravotní komplikace.

Obyvatelé domů v Jablonského a Škroupově ulici se dočkají nových rozvodů pitné vody. Město nechá vyměnit původní olověné rozvody za bezpečnější plastové. Při monitoringu pitné vody tady vodohospodáři naměřili vyšší obsah olova. „Olovo, stejně jako ostatní těžké kovy, není nijak čichově, chuťově ani jinými projevy vody možné identifikovat. Jedinou možností je provést rozbor,“ uvádí mluvčí Plzeňské vodárny Kateřina Chmelíčková

Podle lékařů může konzumace olova způsobit vážné zdravotní komplikace. Příznaky jsou přitom podobné těm, jaké doprovází cukrovku. „Bývají tam nejčastěji brnění rukou, nohou, odchází ledviny, poruchy spánku, únava. Dalším příznakem může být i pokles IQ až demence, když to trvá déle,“ říká praktický lékař David Härtel. Přitom první zdravotní potíže můžou nastat už po několika měsíčním přísunu olova v častých dávkách. „Ten nástup je takový pozvolný, neurčitý. Musí se vlastně vyšetřit krev a změřit hladinu olova v krvi, dodává Härtel. V posledních dvou případech ale nebylo množství těžkých kovů nebezpečné.

Výměna trubek v obou domech vyjde na 660 tisíc korun. Poloviční částku dostane město jako dotaci od ministerstva pro místní rozvoj. „Rozvody jsou stavěny na přelomu devatenáctého a dvacátého století, jsou tedy zhruba sto let staré, problém je ten, že zarůstají. Také je v nich velmi nízký tlak vody,“ popisuje radní David Šlouf důvody, proč se město rozhodlo k výměně. Díky tomu, že jsou trubky ve špatném stavu, paradoxně zabraňují, aby se těžké kovy do vody uvolňovaly. Rozvody pitné vody město vyměňuje postupně už deset let.  

Fotogalerie

Práce na výměně potrubí už začaly | Autor: TV ZAK