Jsme televize vašeho kraje

Městský pivovar se otevírá v Přešticích, pivo se tam začne vařit po více než sto letech

Plzeň, publikováno 28.08.2017, autor: Miroslav Brož

ilustrační foto

Více než sto let trvalo, než se v Přešticích na jižním Plzeňsku, začalo opět vařit pivo. Zítra se na náměstí, v budově bývalého hotelu, s velkou slávou otevírá městský pivovar. Poprvé od roku 1905.

Spolu s městským pivovarem se na náměstí otevírá i restaurace U Přeška. Název je odvozen od Přecha, zdrobněle Přeška, dávného zakladatele Přeštic. Točit se tam bude světlý ležák Kilián, pšeničně svrchně kvašený ležák Schönborn nebo tmavý speciál Maurus. Pro opravdové gurmány připravil zkušený sládek Petr Hampl svrchně kvašený speciál (IPA) ze čtyř druhů amerického chmele, nazvaný Marlene.

Že vás překvapují názvy jednotlivých druhů piva? Vybírala je totiž se svými kolegy vedoucí Domu historie Přešticka Drahomíra Valentová. „Chceme nenásilně návštěvníkům pivovaru připomenout naší historii,“ dodává.

Přeštický pivovar je ryze městský. Vedení města investovalo do technologie pivovaru tři a půl milionu korun. Půl druhého milionu stálo vybavení restaurace. Oprava budovy, která byla léta nevyužitá, vyšla na bezmála třináct milionu korun. Celkem se náklady na pivovar vyšplhaly na 18 milionů. „Chtěli jsme vybudovat něco výjimečného, proměnit budovu v důstojné a reprezentativní prostory. A minipivovar je skvělá volba,“ říká starosta Přeštic Karel Naxera.

Fotogalerie

ilustrační foto