Jsme televize vašeho kraje

Střední školy v Plzeňském kraji letos zatím přijali o 216 žáků méně než loni

Plzeň, publikováno 24.08.2017, autor: Richard Beneš

Masarykovo gymnázium - Ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Střední školy v Plzeňském kraji přijaly do poloviny srpna 4150 žáků z 9. ročníku základních škol, což je zatím o 216 méně než loni. Přijímací řízení na některých školách stále probíhá v dalších kolech a bude ukončeno ke 31. srpnu. Přesná čísla budou k dispozici v polovině října. Informovala o tom náměstkyně hejtmana Ivana Bartošová.

„Letos bylo přijato deset procent žáků do čtyřletých gymnázií. Naplněnost tříd je tam nejvyšší a činí 98 procent. Na víceletá gymnázia se přihlásilo 540 dětí, z toho 360 na osmiletá, kde je shodná naplněnost se čtyřletými gymnázii,“ uvedla náměstkyně pro oblast školství Ivana Bartošová.

Do dalších oborů vzdělávání ukončených maturitní zkouškou bylo přijato 54 procent všech žáků, naplněnost tříd je tam zatím 73 procent. Do oborů ukončených výučním listem 31 procent, naplněnost tříd je tam 49 procent. Mírně poklesl zájem o tříleté učňovské obory, což je dáno tím, že se děti mohly zúčastnit dvojích zkoušek a měly tak dva pokusy na to, aby uspěly v přijímacím řízení na školy s maturitou, čehož využily a na střední školy se dostaly. Hejtmanství řešilo 571 odvolání proti rozhodnutí ředitele školy o nepřijetí, z toho 100 jich bylo vyřízeno kladně a 471 záporně.

Kraj zatím nemusí na středních školách rušit žádný obor, všechny jsou obsazené. Řada škol ještě nyní nabízí volná místa a je možné se ještě někam přihlásit. Na školách zřizovaných krajem je 6639 míst, ze základních škol přitom vyšlo v červnu 4107 dětí. V oborech s maturitní zkouškou je 3102 míst a dalších 2585 v oborech s výučním listem.

Podle informací náměstkyně Bartošové se daří celkem dobře naplňovat učňovské obory s technickou specializací. Horší je to se službami jako čalouník, lakýrník, karosář a se stavebními obory. „Pokrývač, klempíř, malíř pokojů jsou velmi málo atraktivní a děti nám tam nechtějí chodit," uvedla,“ Bartošová.

Plzeňský kraj zřizuje 78 školských zařízení, v nichž zaměstnává 8000 učitelů s průměrným platem 30 tisíc korun. Střední školy, učiliště a konzervatoř v regionu mají dohromady přes 21 tisíc studentů.

Fotogalerie

Masarykovo gymnázium - Ilustrační foto | Autor: Richard Beneš