Jsme televize vašeho kraje

Experti ze ZČU vyvinuli software, který pomáhá zachraňovat životy

Plzeň, publikováno 07.07.2017, autor: Richard Beneš

Experti ze ZČU vyvinuli software, který pomáhá zachraňovat životy | Autor: ZČU

Unikátní software sloužící při výuce budoucích zdravotnických záchranářů i k nácviku týmové spolupráce výjezdových skupin vyvinula Katedra informatiky a výpočetní techniky Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni ve spolupráci se Zdravotnickou záchrannou službou Plzeňského kraje (ZZSPK). Software umožňuje simulovat pacientský monitor, který je součástí defibrilátoru, dokáže navodit různé stavy vznikající při neodkladné resuscitaci pacienta.

Výhodou tohoto softwaru je hlavně univerzálnost použití. K nácviku ošetření pacienta za pomoci tohoto softwaru totiž není potřeba téměř žádné další vybavení. Některým speciálním tréninkovým vybavením již ZZSPK disponuje ve svém výcvikovém a vzdělávacím středisku. Zmíněná aplikace umožňuje individuální nácvik zaměstnanců, který není tolik náročný na přípravu. Jedná se tedy o doplněk vybavení, který nenahrazuje sofistikované modely a pomůcky.

Další výhodou je, že díky softwaru není potřeba umělá figurína, ale simulaci lze provádět i na kolegovi. „Můžeme nasimulovat monitoraci tepové frekvence, krevního tlaku, tělesné teploty, saturaci hemoglobinu kyslíkem či pořízení EKG záznamu. Rovněž je možné nacvičovat rozšířenou kardiopulmonální resuscitaci včetně použití defibrilátoru, který je součástí tohoto programu. Jelikož jde o počítačovou simulaci, probíhá nácvik na kolegovi v bezpečných podmínkách,“ vysvětluje záchranář Petr Kunášek, který je u zdravotnické záchranné služby lektorem a učí také budoucí záchranáře na fakultě zdravotnických studií.

S myšlenkou vývoje speciálního softwaru, který by posloužil současným záchranářům a rovněž lépe připravil do praxe jejich budoucí kolegy, se proto obrátil na výzkumný tým katedry informatiky a výpočetní techniky. Společně pak navrhli, jak by měl software vypadat a fungovat. Simulátor již našel své místo na katedře záchranářství a technických oborů Fakulty zdravotnických studií ZČU, kde pomáhá při výuce studentů oboru Zdravotnický záchranář.

„Vyhláška o činnostech zdravotnických pracovníků rozšířila u zdravotnického záchranáře kompetence právě v činnostech zahájit a provádět kardiopulmonální resuscitaci s použitím ručních křísicích vaků, včetně defibrilace srdce elektrickým výbojem po provedení záznamu EKG. Je pro nás velmi důležité naučit studenty takovým dovednostem, aby byli pro přednemocniční péči co nejlépe připraveni. S pomocí simulátorů se stává výuka nejen zajímavou, ale především reálnou,“ říká vedoucí katedry záchranářství a technických oborů Alena Pistulková.

V současné době se software využívá pro výuku kardiopulmonální resuscitace dospělých a novorozenců, pomocí nového programu se už proškolilo zhruba 200 zaměstnanců Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje.

Fotogalerie

Experti ze ZČU vyvinuli software, který pomáhá zachraňovat životy | Autor: ZČU
Experti ze ZČU vyvinuli software, který pomáhá zachraňovat životy | Autor: ZČU
Experti ze ZČU vyvinuli software, který pomáhá zachraňovat životy | Autor: ZČU