Jsme televize vašeho kraje

Zdravotnický holding už funguje pod novým vedením i s novým obchodním názvem Nemocnice Plzeňského kraje a.s.

Plzeň, publikováno 02.07.2017, autor: Richard Beneš

Klatovská nemocnice - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Pod novým obchodním názvem Nemocnice Plzeňského kraje a.s. funguje od července společnost, která se doposud jmenovala Zdravotnický holding Plzeňského kraje. Změna názvu přímo souvisí i s generální obměnou managementu společnosti z minulého týdne a rovněž také se změnami ve struktuře řízení jednotlivých nemocnic Plzeňského kraje. Pod společnost Nemocnice Plzeňského kraje patří Domažlická nemocnice, Klatovská nemocnice, Rokycanská nemocnice, Stodská nemocnice, Nemocnice následné péče LDN Horažďovice a Nemocnice následné péče Svatá Anna. Vedení společnosti nyní tvoří předseda představenstva Marek Kýhos, místopředseda představenstva Jaroslav Šíma a člen představenstva Alan Sutnar.

Radní kraje v červnu odvolali z vedení krajských nemocnic celkem 22 lidí a nahradili je novými. Tři manažeři, Marek Kýhos, Alan Sutnar a Jaroslav Šíma, byli kromě vedení společnosti Nemocnice Plzeňského kraje zároveň zvoleni do statutárních orgánů nemocnic, stali se tak nově členy představenstev krajských nemocnic. Vedení kraje od nových manažerů očekává radikální snížení ztráty šesti krajských nemocnic. Ta se každoročně zvyšuje a letos zřejmě přesáhne čtvrt miliardy korun.

„Vybrali jsme tři vedoucí lídry, kteří by nám měli pomoc s transformací nemocnic. Těm důvěřujeme a spoléháme na to, že nás tím transformačním procesem vyvedou ku prospěchu občanů Plzeňského kraje,“ uvedl hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard (ČSSD). „Od roku 2010 se stále zvyšuje ztráta nemocnic. Pokud se něco neudělá, pořád to bude narůstat. Nikdo nás nezachrání, stát nám nic nedá. A bude ta ztráta půl miliardy. Ti experti mají důvěru vedení kraje. Pracovali ve zdravotnických zařízeních, která nebyla ztrátová. Jsme přesvědčeni, že kroky, které činíme, činíme pro záchranu našich nemocnic. Jasný vzkaz od nás byl, že chceme udržet naše krajská zdravotnická zařízení, že se nebojíme v nich investovat, ale budeme investovat rozumně. Není možné se dívat na naše nemocnice, jak spějí ke zkáze,“ vysvětlil důvody změn ve vedení nemocnic a bývalého zdravotnického holdingu hejtman Josef Bernard.

Fotogalerie

Klatovská nemocnice - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš