Jsme televize vašeho kraje

Hejtman Josef Bernard obhajoval na jednání zastupitelstva rozhodnutí rady kraje, které rozmetalo vedení krajských nemocnic

Plzeň, publikováno 12.06.2017, autor: Richard Beneš

Krajský úřad - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Opoziční zastupitelé z KSČM a hnutí ANO kritizovali na pondělním jednání krajského zastupitelstva nedávné rozhodnutí, kterým rada kraje odvolala stávající čtyři členy představenstva Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje, tři členy dozorčí rady a jmenovala zcela nové vedení. Radní kraje odvolali z vedení nemocnic celkem 22 lidí. Tři manažeři, Marek Kýhos, Alan Sutnar a Jaroslav Šíma, byli zároveň zvoleni do statutárních orgánů nemocnic, stanou se tak nově členy představenstev všech čtyř krajských nemocnic. Vedení kraje od nových manažerů očekává radikální snížení ztráty šesti krajských nemocnic. Ta se každoročně zvyšuje a letos zřejmě přesáhne čtvrt miliardy korun.

Zastupitelka Zdeňka Lišková (KSČM) chtěla vědět, proč se jednorázově vyměnila představenstva všech nemocnic. „Jak to všechno budou ti tři manažeři stíhat, když povedou zdravotnický holding a zároveň budou v představenstvech všech krajských nemocnic? Jak to bude s jejich odměňováním?“ ptala se zastupitelka Lišková. „Není účelem představenstva, aby se scházelo každý den a každý den někde zasedalo. Vybrali jsme tři vedoucí lídry, kteří by nám měli pomoc s transformací nemocnic. Těm důvěřujeme a spoléháme na to, že nás tím transformačním procesem vyvedou ku prospěchu občanů Plzeňského kraje,“ odpověděl hejtman Josef Bernard (ČSSD). Podle jeho slov je výhodou i záměrem provázanost trojice manažerů v řídících orgánech všech krajských zdravotnických zařízeních. Díky tomu se pak mohou lépe orientovat v daných situacích a mohou i lépe reagovat.

Další opoziční zastupitel Miloslav Zeman (ANO) zase kritizoval fakt, že kraj si nechal vypracovat studii o stavu svých nemocnic bez výběrového řízení. „Překvapila nás ta studie, která zjistila, že krajské zdravotnictví bylo vedeno špatně. A museli to říci experti, kteří byli vybráni bez výběrového řízení. Jde o konstatování současného stavu a není tam plán, jak by se mělo postupovat, nejsou tam cíle tak tu ztrátu snížit a o kolik. Je třeba mít strategii a její cíle potom naplňovat. Faktem také je, že jste opozici nepozvali do jediné dozorčí rady. Máme šest zdravotnických zařízení, nad tím vším je zdravotní holding a ani v jednom není zastoupena opozice. Chceme aby v každém dozorčím orgánu byla alespoň jedním členem zastoupena opozice,“ uvedl Miloslav Zeman.

„Od roku 2010 se stále zvyšuje ztráta nemocnic. Pokud se něco neudělá, pořád to bude narůstat. Nikdo nás nezachrání, stát nám nic nedá. A bude ta ztráta půl miliardy. Ti experti mají důvěru vedení kraje. Pracovali ve zdravotnických zařízeních, která nebyla ztrátová. Nebudu rozstřelovat a zpochybňovat jejich práci, aniž ještě začala. To je první cesta ke zkáze, zpochybňovat, kverulovat, nedělat nic. My jsme přesvědčeni, že kroky, které činíme, činíme pro záchranu našich nemocnic. Jasný vzkaz od nás byl, že chceme udržet naše krajská zdravotnická zařízení, že se nebojíme v nich investovat, ale budeme investovat rozumně. Není možné se dívat na naše nemocnice, jak spějí ke zkáze,“ reagoval na slova opozičního zastupitele hejtman.

Dále hejtman popřel, že by manažeři neměli cíle a plány na to, aby se snížily ztráty v hospodaření nemocnic. „Budou stanoveny tak, abychom věděli, kde se se ztrátou chceme pohybovat v příštích třech létech. Je tam i 13 zásadních opatření co je třeba udělat. Nechme těm lidem chvíli čas na práci, aby ty věci mohli rozpracovat,“ konstatoval Josef Bernard. Dodal, že vedení kraje prověří a zváží možnosti zapojení opozice do dozorčích rad krajských zdravotnických zařízení.

Fotogalerie

Krajský úřad - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš