Jsme televize vašeho kraje

Doživotně odsouzený vrah Jiří Kajínek je po 23 letech na svobodě, prezident Miloš Zeman mu podepsal milost

Plzeň, publikováno 23.05.2017, autor: Richard Beneš

Jiří Kajínek poskytuje rozhovory novinářům těsně po svém propuštění z rýnovické věznice | Autor: iDnes.cz

Nejslavnější doživotně odsouzený vězeň Jiří Kajínek po 23 letech za mřížemi opustil přesně ve 13.40 hodin rýnovickou věznici. Ven vyšel v zeleném nátělníku a okamžitě ho obklopil dav novinářů, přátel, příbuzných a příznivců. Jeho odchod z věznice doprovázel potlesk a pozdravy. Prezident Miloš Zeman mu jen několik hodin předtím udělil milost.

„Chtěl bych strašně moc poděkovat všem lidem, kteří mě celé ty roky podporovali a dodávali mi sílu. Tím, že prezident Miloš Zeman na setkání s občany v Čáslavi řekl, že uvažuje o milosti, pro mě začalo čekání na zázrak,“ uvedl jako první slova na svobodě právě propuštěný Jiří Kajínek, který byl ve věznici veden pod číslem DUL3X6. Dodal, že mu ve věznici nabízeli, že ho odvezou, aby se vyhnul čekajícím novinářům, což prý kategoricky odmítl.

Na dotazy novinářů, kam povedou první kroky právě propuštěného vězně a kde bude bydlet, odmítl Kajínek odpovědět. „Nemám strach, skutečně se nebojím, ale není nutné, aby každý věděl, že bydlím v tomhle domě, v tomhle bytě. Proč by to měli lidé vědět?“ prohlásil Kajínek, který se pak před bránou věznice dlouho trpělivě fotil se všemi, kdo ho o to požádali.

Prezident svůj záměr omilostnit Kajínka avizoval poprvé letos 11. května a toto rozhodnutí odůvodnil tím, že není zcela přesvědčen o jeho vině. Vězeň si odpykával doživotní trest za dvojnásobnou nájemnou vraždu plzeňského podnikatele Štefana Jandy a jeho bodyguarda Juliána Pokoše. Případ se stal v roce 1993, poblíž borských serpentin na dohled od borské věznice.

„Pan prezident prominul nevykonaný zbytek trestu odnětí svobody a stanovil podmínku v délce sedmi let, během které se omilostněný nesmí dopustit žádného trestného činu. Jde o maximální délku podmínky, jakou právní řád umožňuje,“ komentoval milost mluvčí Ovčáček. Dále Pražský hrad uvedl, že se Kajínek nesmí dopustit ani úmyslného, ani nedbalostního trestního činu. Dodržování podmínky bude nyní kontrolovat soud, který Kajínka odsoudil v prvním stupni. Soud po uplynutí každého roku podmínky sdělí ministerstvu spravedlnosti, jestli ji Kajínek dodržuje.

Sám odsouzený Kajínek se k činu nikdy nepřiznal, opakovaně žádal o obnovu řízení, když neúspěšně poukazoval na řadu nesrovnalostí a údajných nezákonností při vyšetřování jeho kauzy. Až do roku 2000 byl Jiří Kajínek celkem běžným vězněm, který si odpykával trest za dvojnásobnou vraždu. Všechno se ale změnilo poté, co se mu 29. října 2000 podařilo za velmi dramatických okolností uprchnout z nejlépe střežené tuzemské věznice v pevnosti Mírov. Uprchlíka zadržela 8. prosince zásahová jednotka v bytě manželky pětinásobného vraha Ludvíka Černého, kde se déle než měsíc ukrýval. Po neméně dramatickém zadržení se stal Kajínek doslova celebritou a lze předpokládat, že po propuštění zájem o jeho osobu ještě vzroste.

Fotogalerie

Jiří Kajínek u soudu - ilustrační foto
Jiří Kajínek poskytuje rozhovory novinářům těsně po svém propuštění z rýnovické věznice | Autor: iDnes.cz