Jsme televize vašeho kraje

ROP Jihozápad nečekaně rozdělí 1,5 miliardy korun na opravu komunikací

Plzeňský kraj, publikováno 04.12.2013, autor: Richard Beneš

ROP Jihozápad | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Díky nižším cenám za stavební práce, oslabené koruně vůči euru a nerealizovaným projektům, může Regionální operační program (ROP) Jihozápad rozdělit nečekaně pro Plzeňský a Jihočeský kraj ještě zhruba 1,5 miliardy korun. Náměstek hejtmana Plzeňského kraje a předseda Regionální rady regionu Jihozápad Ivo Grüner (ČSSD) uvedl, že finance kraje využijí na opravu obecních i krajských silnic. Výzvy budou vyhlášeny příští rok v únoru a stavět by se mělo začít od podzimu 2014.

„Některá města v jižních Čechách nebudou realizovat velké projekty. Další výrazné úspory vznikly díky soutěžím stavebních firem, které se v krizi perou o zakázky a stlačují ceny. Na krajské silnice II. a III. třídy by mělo jít zhruba 800 milionů korun pro oba kraje a zbytek pro města a obce na místní komunikace,“ uvedl Grüner. Podle jeho slov činí úspora díky rozdílným kursům minimálně 20 milionů korun. Peníze na projekty totiž přicházejí v eurech, ale platí se v korunách. 

Jen Plzeňský kraj má podle Grünera připravené projekty na silnice za 900 milionů korun. Samotná města a obce v regionu pak mají na základě nedávno provedené analýzy připraveny projekty na místní komunikace v objemu kolem tří miliard korun.

Program ROP Jihozápad, z něhož čerpá Plzeňský a Jihočeský kraj od roku 2008, měl podle dřívějších kurzů koruny rozdělit zhruba 17 miliard Kč. Po zahrnutí všech kurzových vlivů to bude o stovky milionů více.

Fotogalerie

ROP Jihozápad | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz