Jsme televize vašeho kraje

Demonstrantům s oslíkem v čele ujel primátor od magistrátu před nosem

Plzeň, publikováno 27.11.2013, autor: Richard Beneš

Demonstranti došli i s oslíkem a s transparenty v rukou až před budovu magistrátu | Autor: Richard Beneš

Průvod necelé padesátky nespokojených občanů Roudné, v jejichž čele pochodoval živý oslík, jemuž se na krku pohupovala cedule s nápisem „Zvolte mě za primátora,“ prošel ve středu odpoledne s policejním doprovodem z Luční ulice až před magistrát na náměstí Republiky. Když byli první demonstranti necelých 30 metrů od vstupu do magistrátu, nasedal tam právě před úřadem do svého přistaveného vozu primátor Martin Baxa (ODS) a následně odjel. Účastníci pochodu protestovali proti plánům radnice zbourat v Luční ulici městský dům číslo 40, jenž má ustoupit spornému průtahu Roudnou.

Než demonstranti vyšli z Luční ulice, na štít domu umístila dvojice mužů pomocí vysokozdvižné plošiny obří transparent, který informuje, že v domu jsou volné byty k pronájmu. K tomu jsou připojena čísla mobilních telefonů na primátora Baxu a náměstka Martina Zrzaveckého (ČSSD).

Protestní akci svolala Koalice občanských sdružení na Roudné, která už 13 let bojuje proti stavbě průtahu touto městskou částí. Dům s šesti bytovými jednotkami určený k demolici obývá v současné době pouze zastupitel za ÚMO Plzeň 1 Pavel Denk (Plzeňská aliance) a jeho matka. „Ještě nedávno byly v domu obsazeny všechny byty. Postupně ale lidé nevydrželi ten tlak a odstěhovali se, město jim přidělilo jiné byty. Zůstali jsme s maminkou jediní. Ostatní byty jsou prázdné a město přichází o nájemné. Přitom sem neustále chodí lidé, kteří by o tyto byty měli zájem. Moje rodina zde bydlí už 75 let,“ řekl Denk.  

Dům v Luční 40 má ustoupit kontroverzní stavbě průtahu Roudné | Autor: Richard Beneš

„Čím se dům v Luční 40 provinil, že musí být zbourán? Provinil se tím, že stojí v bezprostřední blízkosti investičního záměru průtahu Roudnou a fakultní nemocnicí a bydlí v něm odpůrci tohoto průtahu. Realizace této silnice je přitom v nedohlednu. Nejsou a nebudou na ni peníze, příprava podkladů k územnímu rozhodnutí je v troskách, majitelé dotčených pozemků odmítají vyjednávat,“ uvedl Pavel Denk. „Je to asi 14 dní, co bylo zahájeno řízení o odstranění stavby. My jsme se přihlásili jako účastníci řízení a jak to bude probíhat dál, to my nevíme," vysvětlil Denk.

O průtahu Roudnou mají jeho odpůrci jasno. Jedná se o zcela zbytečnou a nákladnou komunikaci, která nic nevyřeší, budovat se má do centra, kam také odvede část z 50 tisíc automobilů, jež denně projíždějí po Karlovarské třídě. Ta je v současné době jedinou komunikací vedoucí do města z největšího Severního předměstí, a ze směru od Karlových Varů a od Mostu. Přetížené dopravě v Plzni může ulehčit jedině budovaný Západní okruh.

Demonstrovat přišli obyvatelé a sousedi z Roudné | Autor: Richard Beneš

Stavbě průtahu Roudné rozhodně nejsou nakloněni ani další starousedlíci. Na demonstraci vystoupila například Jaroslava Cviková bydlící v sousedství domu určeného k demolici a vlastní významnou část pozemků potřebnou pro budování průtahu. „Své pozemky neprodám, i kdyby mi nabízeli jakoukoliv částku. Museli by to vyvlastnit, ale k tomu se radnice neodhodlá, protože to by připomínalo minulé doby. Naše rodina už o ten pozemek jednou přišla,“ řekla Cviková.

Podle náměstka primátora Miloslava Šimáka (ČSSD) aktuálně nehrozí demolice domu a aktivitu obyvatel Roudné vidí jako snahu o zviditelnění. Město nemá na stavbu průtahu platné územní rozhodnutí a probíhá prověřování vlivu stavby na životní prostředí EIA. Už dříve náměstek primátora Martin Zrzavecký uvedl, že v současné době však stejně město nemá půl miliardu potřebnou k realizování průtahu.

Demonstranti vyrazili na trasu pochodu směrem k náměstí Republiky | Autor: Richard Beneš

Těsně před příchodem demonstrantů vyšel z magistrátu primátora Baxa a jednomu novináři, který už na místě čekal na účastníky pochodu, stačil sdělit, že o průvodu mířícím na magistrát s oslíkem v čele ví. Čekat ale na demonstranty nebude, protože právě odjíždí do Mnichova. Demonstranti prý mají na magistrátu k dispozici dva náměstky primátora. Přicházející reportér serveru Regionpodlupou.cz už jen viděl, jak primátor nasedá do nastartovaného vozu s jeho řidičem a odjíždí. Demonstranti se pak ani nepokusili kontaktovat některého z náměstků primátora, kteří byli v tu dobu na radnici přítomni a shromáždění se několik minut po příchodu před magistrát pokojně rozešlo.  

Fotogalerie

Demonstranti došli i s oslíkem a s transparenty v rukou až před budovu magistrátu | Autor: Richard Beneš
Tento dům je určen na demolici, nyní jen zdobí tento transparent | Autor: Richard Beneš
Dům v Luční 40 má ustoupit kontroverzní stavbě průtahu Roudné | Autor: Richard Beneš
Demonstrovat přišli obyvatelé a sousedi z Roudné | Autor: Richard Beneš
Demonstranti vyrazili na trasu pochodu směrem k náměstí Republiky | Autor: Richard Beneš
Obyvatelé Roudné drží při sobě | Autor: Richard Beneš
Oslík s demonstranty před vchodem do budovy magistrátu | Autor: Richard Beneš