Jsme televize vašeho kraje

Plzeňská radnice dál manažera, který by měl vést společnost zajišťující projekt EHMK 2015

Plzeň, publikováno 24.07.2013, autor: Richard Beneš

Plzeň 2015 - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Dva měsíce má Plzeň na hledání nového šéfa prestižního projektu Evropské hlavní město kultury 2015. O novém řediteli se rozhodovalo ve výběrovém řízení poprvé již v červnu, ale nebyl vybrán žádný z přihlášených kandidátů. Nyní chce město vzít vše do svých rukou a vhodné kandidáty na post ředitele společnosti Plzeň 2015 osloví samo. Primátor Plzně Martin Baxa (ODS) a zároveň i předseda správní rady společnosti, by chtěl mít nového ředitele ve funkci od listopadu 2015. Uvedl po jednání správní rady společnosti.

„Chceme dát přednost manažerovi před umělcem, potřebujeme vysokoškoláka s minimálně tříletou praxí na řídicí pozici a plynnou angličtinou. Pro funkci by se hodil člověk, který má například zkušenost s dlouhodobým řízením velkého divadla nebo festivalu. Správní rada rozhodla vyhlásit uzavřené výběrové řízení,“ uvedl primátor Martin Baxa s tím, že počet oslovených kandidátů není limitován. Dva až tři z nich by rada chtěla do nejužšího výběru. Vhodné kandidáty splňující zadání výběrového řízení mohou oslovovat členové správní rady a také bývalý šéf společnosti Plzeň 2015 a její současný prozatímní ředitel.

Do druhého kola červnového výběrového řízení sice postoupili čtyři kandidáti z deseti přihlášených, ale nakonec nebyl vybrán žádný z nich.

Řízením společnosti, která organizačně zajišťuje projekt Evropského hlavního města kultury 2015, byl od letošního ledna dočasně pověřen Erich Beneš, ředitel Útvaru koordinace evropských projektů města Plzně. Ten se funkce ujal loni v listopadu poté, co odstoupil Tomáš Froyda, jenž dal přednost vedení Divadla Alfa. Ve funkci dočasného ředitele skončí Erich Beneš k 31. červenci. Od 1. srpna povede společnost na základě rozhodnutí správní rady její dosavadní programový ředitel Jiří Sulženko. Dočasně tak bude Jiří Sulženko zastávat oba posty. V čele společnosti Plzeň 2015 bude Sulženko již čtvrtým mužem. Prvním ředitelem se stal v roce 2011 Milan Svoboda, kterého po roce vystřídal Tomáš Froyda, jehož nahradil zmíněný Erich Beneš.

Fotogalerie

Plzeň 2015 - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš