Jsme televize vašeho kraje

Plzeňský krajský soud začal projednávat případ podvodu s evropskou dotací

Plzeň, publikováno 23.07.2013, autor: Richard Beneš

Plzeňský krajský soud - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Trestný čin poškozování finančních zájmů Evropské unie přivedl v úterý poprvé před senát plzeňského krajského soudu Starostu Horní Blatné Roberta Petra (BEZPP) a podnikatele Tomáše Správku ze Sokolova. Podle obžaloby předložili dodatečně vyhotovené doklady k projektu za zhruba 2,5 milionu korun a na základě tohoto dokumentu chtěli na poskytovateli dotace vylákat 115 tisíc korun.

O evropskou dotaci na akci Město Horní Blatná – projektová příprava, požádalo město prostřednictvím Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad. Dokumenty předložili obžalovaní jako údajně pravdivé v příloze monitorovacího hlášení vloni v březnu poskytovateli dotace. Zmíněná částka 115 tisíc korun, o kterou si za svou práci pro město řekl Správka, ale vyplacena nebyla, protože úřad zjistil nesrovnalosti. Žalobce uvedl, že peníze měly jít na úhradu nákladů spojených s výběrem zpracovatele žádosti o dotaci a s organizací výběrového řízení. U soudu dále zaznělo, že obžalovaný podnikatel vyhotovil písemnosti s vědomím a souhlasem starosty. Dojem pravosti se dvojice snažila vzbudit antidatováním.

Starosta Robert Petra před soudem uvedl, že se necítí být vinen. Podle jeho slov městu chyběla projektová dokumentace k jeho plánu rozvoje a hledala se tedy firma, která by za nejnižší cenu vypracovala žádost o evropskou dotaci. „Měl naši plnou moc a důvěru,“ vypověděl starosta s tím, že data na dokumentech psal podnikatel. Vzhledem k tomu, že mu důvěřoval, už je nekontroloval.   

Podnikatel Správka na svoji obhajobu před soudem uvedl, že podle jeho výpočtů je způsobená škoda nižší, než 115 tisíc, jak uvádí obžaloba. Má se jednat jen o 47 tisíc korun. Dále Správka tvrdil, že ztratil písemnosti k projektu města při stěhování své kanceláře, a proto je dodatečně podepsal i antidatoval, což se prý stalo s vědomím starosty. 

Fotogalerie

Plzeňský krajský soud - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš