Jsme televize vašeho kraje

Ministerstvo obrany nabídlo kraji bezúplatný převod letiště v Líních

Plzeňský kraj, publikováno 23.07.2013, autor: Richard Beneš

Plzeňský kraj - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Bezúplatný převod letiště Líně u Plzně nabídlo Ministerstvo obrany Plzeňskému kraji. Ministerstvo i kraj hodlají na letišti udržet Leteckou záchrannou službu, kterou odtud k velké spokojenosti všech provozuje armáda. Druhým požadavkem ministerstva je, aby v Líních zůstalo regionální letiště pod správou kraje, které by sloužilo v případě potřeby pro armádu. Převodem letiště do své správy by na druhou stranu kraj získal strategickou rozvojovou zónu o ploše 340 hektarů, informoval hejtman kraje Milan Chovanec (ČSSD).

Podle slov hejtmana dostalo vedení kraje dopis od ministra obrany Vlastimila Picka s nabídkou k jednání o bezúplatném převodu letiště v Líních. Vedení kraje musí nyní spočítat, nakolik by stála údržba celého areálu, jaká je tam finanční zátěž a jaký by mohl být výnos. Pokud shledá kraj, že lze tento závazek ufinancovat tak, aby zůstal zachován požadovaný provoz letiště i záchranné služby, může se dál jednat s ministerstvem o převzetí areálu. Krajské zastupitelstvo by už v září mohlo hlasovat o záměru převzetí letiště.

Na letišti by mohla vzniknout další rozvojová plocha pro výrobu a služby. Propojila by se sousední průmyslovou zónou Borská pole, která už je naplněná. Hejtman Chovanec uvedl, že areál by neměl sloužit k výstavbě dalších skladů, ale k sofistikované výrobě, propojené s nedalekou univerzitou. Na plochu bude kraj shánět evropské dotace. Čína plánuje vybudovat v postkomunistických zemích dva technologicko-výrobní parky a nedávno Plzeňskému kraji nabídla, umístit svůj projekt do Plzně. Atraktivitě areálu nahrává i skutečnost, že se nachází v těsné blízkosti dálnice D5.  

Fotogalerie

Plzeňský kraj - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš