Jsme televize vašeho kraje

Kraj investuje do rekonstrukce a úprav svých muzeí nemalé sumy

Plzeňský kraj, publikováno 22.07.2013, autor: Richard Beneš

Hradby Muzea Šumavy v Sušici po rekonstrukci | Autor: Plzeňský kraj

Zatím poslední investicí Plzeňského kraje do svých muzeí bylo 20 milionů korun, za které se opravily výstavní prostory, zastřešení a hradby Muzea Šumavy v Sušici, přičemž 12,3 milionu korun bylo financováno z ROP NUTS II Jihozápad. Zrekonstruované Muzeum Šumavy mohli o víkendu navštívit první návštěvníci. Samotná rekonstrukce trvala 11 měsíců. Během posledních deseti let investoval kraj do osmi svých muzeí více než čtvrt miliardy korun, informoval náměstek hejtmana Jiří Struček (ČSSD).

„Rekonstrukce je velmi zdařilá. Myslím, že se při ní podařilo citlivě propojit minulost a současnost, a jsem přesvědčen, že výsledek potěší všechny návštěvníky Muzea Šumavy Sušice a přiláká mnoho dalších,“ říká Jiří Struček, náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblast školství, sportu, kultury a cestovního ruchu.

Ještě více peněz, než do Muzea Šumavy v Sušici stálo kraj vybudování nové stálé expozice Západočeského muzea v Plzni (ZČM). V tomto případě šlo o investici za 25 milionů korun. Rozhodující podíl z investovaných peněz platil kraj, dotace z EU tvořily jen zhruba pětinu a byly využity v muzeích v Plzni, Sušici, Klatovech a Tachově.

Plzeňský kraj ještě připravuje depozitář Západočeského muzea v Plzni v bývalých kasárnách ve Zbiroze na Rokycansku. Na jeho zřízení by měla stačit suma 13,5 milionu korun, za něž se opraví vnitřky. Příští rok se má ještě také dokončit domažlické Muzeum Jindřicha Jindřicha, pokračovat se bude také v rozšiřování skanzenu lidové architektury v Chanovicích na Klatovsku.

Takto vypadaly hradby muzea před rekonstrukcí | Autor: Plzeňský kraj

Rozšířením expozic a rekonstrukcí prošel také zámek v Blovicích, kde sídlí Muzeum jižního Plzeňska. Pod Plzeňský kraj ještě patří rokycanské muzeum a Muzeum a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici, kde nedávno vznikla nová expozice a parkoviště.

Fotogalerie

Hradby Muzea Šumavy v Sušici po rekonstrukci | Autor: Plzeňský kraj
Takto vypadaly hradby muzea před rekonstrukcí | Autor: Plzeňský kraj
Muzeum Šumavy v Sušici po rekonstrukci pořádně prokouklo | Autor: Plzeňský kraj
Multifunkční sál muzea | Autor: Plzeňský kraj