Jsme televize vašeho kraje

Čtyři menší obce v regionu zažily o víkendu nové obecní volby

Plzeňský kraj, publikováno 22.07.2013, autor: Richard Beneš

Volby - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Po víkendových komunálních volbách mají čtyři obce z Plzeňského kraje nová a úplná zastupitelstva. Mimořádné volby proběhly v Hejné, Maňovicích a Javoru na Klatovsku i v Chomli na Rokycansku z toho důvodu, že počet členů zastupitelstva klesl pod zákonem povolenou mez, ať už to bylo důvodem odstoupení nebo úmrtí.

V sedmičlenném zastupitelstvu v Hejné obsadí všechna křesla Sdružení nezávislých kandidátů PATRIOT, získalo 82,3 procenta hlasů. Volební účast ve vsi, kde je 154 voličů byla 69,5 procenta. V Hejné se rozpadlo zastupitelstvo po odvolání starosty s nímž odešli dva zastupitelé. Pro nové zastupitelstvo bude v obci stěžejní zajistit úpravu koryta potoka, aby neohrožoval domy při povodních, dále se hodlají noví představitelé obce zabývat dokončením úprav cest, hasičárny a knihovny na obecním úřadě.

Volební účast v obci Maňovice, která má 30 voličů byla 76,7 procenta. Volby se zde konaly proto, že zemřel jeden ze zastupitelů. Ve volbách uspělo všech pět nezávislých kandidátů, kteří vytvoří nové zastupitelstvo.  

Slušnou volební účastí se může pochlubit i obec Javor, kde přišlo svůj hlas odevzdat 72 procent voličů z celkového počtu 64 oprávněných voličů. Sedm míst v novém zastupitelstvo obsadí jediné kandidující Sdružení nezávislých kandidátů – JAVOR, za které kandidovala i dosavadní starostka  Miluše Málková a místostarosta Zdeněk Bytel. Volby se v obci Javor konaly z toho důvodu, že odstoupila většina zastupitelů a zůstala pouze starostka a jeden člen.     

Nejnižší účast, která byla jen 51 procent, byla V Chomli na Rokycansku, kde se mohlo přijít k volbám 55 voličů. Ve volbách zvítězilo sdružení SNK - Chomle žije dál, které získalo 92 procent hlasů a zajistilo si tak všech sedm míst v zastupitelstvu. V Chomli se volby uskutečnily z toho důvodu, že koncem loňského roku rezignovalo na svoji funkci šest zastupitelů. 

Fotogalerie

Volby - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš