Jsme televize vašeho kraje

Před soud se vrátí kauza machinací s evropskými dotacemi v rámci ROP Jihozápad

Plzeň, Praha, publikováno 19.07.2013, autor: Richard Beneš

ROP Jihozápad | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Před soud se v září vrátí známá kauza, která se týká machinací s evropskými dotacemi v rámci páté výzvy Regionálního operačního programu ROP Jihozápad, ze kterého čerpají prostředky Plzeňský i Jihočeský kraj. Vrchní soud v Praze totiž zrušil původní osvobozující rozsudek nad bývalým šéfem Úřadu regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Jiřím Trnkou a jeho podřízeným Martinem Půlpytlem, kteří od začátku popírali svoji vinu. Pražský městský soud se začne případem opět zabývat v září.

Před soud se dvojice úředníků dostala kvůli páté výzvě ROP, vyhlášené v roce 2009, během níž se mělo rozdělit více jak 3,7 miliardy korun. Podle obžaloby měli Trnka s Půlpytlem zasahovat do schvalování a vyhodnocování výběru žadatelů o evropské dotace. Na místo některých kvalitních projektů, které však vyřadili, měli zařadit jiné. Z obžaloby dále vyplynulo, že snahou dvojice bylo, aby soutěžní projekty z Plzeňského kraje čerpaly srovnatelné množství peněz jako projekty podané v Jihočeském kraji. Tím si chtěli zajistit podporu plzeňských zástupců při hlasování o celkovém seznamu projektů.

Bývalí státní úředníci jsou obviněni ze zneužívání veřejného činitele, pokusu o pletichy při veřejné soutěži i veřejné dražbě a dále pokusu o poškozování finančních zájmů Evropských společenství. Peníze na projekty, které Trnka a Půlpytel údajně nezákonně dostali na seznam, ministerstvo pro místní rozvoj na základě upozornění od policie neodeslalo. V případě, že by se tak stalo, hrozilo by neoprávněné použití dotací ve výši 26,8 milionu korun.

Sám Trnka považuje obžalobu za absurdní a cítí se nevinen. Hájil se tím, že byl jeden z mála úředníků, který se snažil rozdělovat dotace nezávisle. Na druhou stranu musel neustále čelit tlaku regionálních politiků, aby vybral projekty z obou krajů ve stejné hodnotě. Tlačili na něj prý i žadatelé.

Kvůli podezření machinace s evropskými dotacemi vyšetřovala policie nejen pátou, ale i šestou výzvu ROP Jihozápad. Pozastaveno bylo vyplácení druhé a třetí výzvy. Byly také přehodnoceny všechny projekty, které se ucházely o získání evropských peněz. Od července 2011 bylo možné proplácet projekty z přehodnocené páté a šesté výzvy, v září i z pozastavené druhé a třetí výzvy. Plzeňský a Jihočeský kraj musely do března 2013 zaplatit v pěti splátkách korekce za chyby v čerpání evropských dotací. Plzeň platila 92 milionů, Jihočeši 150 milionů korun.

To se ovšem představitelům obou krajů nelíbilo, jsou přesvědčeni, že zmíněné korekce měl platit stát, protože regionální rada, která dotace přiděluje je státní organizací. Kraje, které žádnou chybu neudělaly, korekce zaplatily pouze proto, aby se nezastavil proud evropských dotací do regionu. Hrozilo zastavení přílivu evropských dotací a mnozí žadatelé, nejen kraj, ale i obce či občanská sdružení, by zůstaly zcela bez prostředků.

Stát si ovšem nad celou kauzou myje ruce a odmítá být spojován s problémy v regionálních operačních programech. Peníze prý rozdělují krajští politici, kteří jsou členy výborů regionálních rad, v kontrolních výborech také zasedají zástupci regionálních institucí. 

Fotogalerie

ROP Jihozápad | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz