Jsme televize vašeho kraje

Plzeňský kraj dál trvá na vrácení původního majetku svým obcím po zrušení Vojenského prostoru Brdy

Plzeň, Praha, publikováno 20.07.2013, autor: Richard Beneš

Vojenský prostor Brdy - ilustrační foto | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Radní Plzeňského kraje znovu potvrdili, že i nadále trvají na svém stanovisku ohledně majetku ležícího na území Vojenského prostoru Brdy, který se má z rozhodnutí vlády rušit do konce roku 2015. Kraj požaduje, aby se do katastrů obcí navrátil jejich historický majetek, který jim v roce 1949 zabrala armáda. Uvedl to náměstek hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grüner (ČSSD). Naopak vedení Středočeského kraje, jehož část území rovněž leží ve vojenském prostoru, požaduje, aby se po zrušení vojenského prostoru území nedělilo a celé zůstalo pod jejich správou.

Zástupci obou krajů se v úterý sešli po změnách ve vládě s vedením Ministerstva obrany, aby si opět ujasnili stanoviska. Ministerstvo obrany nyní dokončuje návrh zákona, kterým zruší Vojenský újezd Brdy. V létě ho předloží legislativním orgánům vlády a po jeho projednání kabinetem půjde do parlamentu. O osudu sporného území tak budou rozhodovat poslanci. Ministerstvo obrany podporuje stejně jako Plzeňský kraj variantu, která počítá s návratem území k historickým hranicím před rokem 1949, kdy hranici krajů tvořilo rozvodí. Území by se tak dělilo mezi oba kraje.

„Se Středočeským krajem jsme zajedno v tom, že na místě zrušeného vojenského prostoru má vzniknout CHKO kvůli tomu, aby se to území nerozdělilo a neprodalo developerům, protože jde o unikátní území. My jsme přesvědčeni o tom, že když se něco ruší, mělo by se to vrátit do starých hranic. Je to na rozhodnutí Parlamentu. My se budeme snažit náš názor obhájit, především proto, abychom pomohli našim obcím a vyřešili jejich povodňové problémy. Chceme, aby se tam udělala taková opatření, aby to chránilo obyvatele na řece Klabavě, konkrétně se jedná o vytvoření suchého poldru. Středočeši potvrzují svůj názor, je to legitimní jejich názor,“ řekl náměstek hejtmana Ivo Grüner.  

Podle slov náměstka hejtmana by také bylo nesmyslem, aby občané vesnic z Plzeňska jezdili například pro povolení staveb na úřad do Příbrami. Vzájemná jednání představitelů obou krajů s odlišnými názory na věc budou i nadále pokračovat. Už v pátek se sejdou oba hejtmani s ministrem obrany na Asociaci krajů ČR.  

Středočeský hejtman Josef Řihák (ČSSD) k celé záležitosti uvedl, že je zcela legitimní, aby jeho kraj hájil celistvost svého území a že nevidí žádný rozumný důvod k tomu, aby se tohoto svého území vzdával.

Otázkou nyní zůstává, jak se ke kauze majetku po zrušeném vojenském prostoru postaví poslanci, zda podpoří původní návrh bývalé vlády. Plzeňský kraj osloví všechny poslance za svůj kraj, aby jeho návrh podpořili a lobovali pro něj také u dalších poslanců. 

Fotogalerie

Vojenský prostor Brdy - ilustrační foto | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz