Jsme televize vašeho kraje

Plzeňský soud rozplétá údajný pokus o vraždu exministryně zdravotnictví z Fischerovy úřednické vlády

Plzeň, publikováno 17.07.2013, autor: Richard Beneš

Krajský soud - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Pokusem o vraždu Dany Juráskové, bývalé ministryně zdravotnictví v úřednické vládě Jana Fischera se začal zabývat plzeňský krajský soud. Na lavici obžalovaných usedl o tři roky starší manžel bývalé ministryně Vlastimil Jurásek, který se letos v březnu podle obžaloby pokusil zabít svoji manželku, jež mu oznámila rozchod a odešla ze společného bydliště. Na vraždu manželky se obžalovaný předem připravil, sepsal také dopisy na rozloučenou i s instrukcemi pro své dvě dospělé děti, protože po činu hodlal spáchat sebevraždu. V dopisech vyslovil přání mít malý společný pohřeb se svou manželkou

Podle obžaloby se Jurásek pokusil využít k vraždě automobil, který po opravě vracel manželce. Tu posadil na zadní sedadlo, zablokoval dveře dětskou pojistkou a rozjel se. Během jízdy ženě sdělil jeho vražedné a sebevražedné úmysly s tím, že bez ní nechce dál žít. Manželce také oznámil, že pro děti má všechno zařízené. Pro bývalou ministryni začal během jízdy boj o holý život. Manžela proto duchapřítomně požádala, zda by si ještě v klidu nemohla prohlédnout fotografie svých dětí. Ve Vejvanově na Rokycansku proto manžel auto zastavil. Tohoto okamžiku využila žena, která si přesedla na přední sedadlo a snažila se na sebe upoutat máváním pozornost lidí.

Muž měl zoufalou ženu bojující o život držet za spodní čelist a bránit jí v opuštění vozidla. Žena jej kousla do ruky, podařilo se jí vyklouznout z kabátu a snažila se uprchnout. Žalobce Jakub Kubias dále uvedl, že Jurásek chytil manželku za nohu a tahal ji zpět do vozidla. Díky aktivní obraně napadené a jejímu volání o život si incidentu všimli kolemjdoucí, přispěchali na pomoc a přivolali také policii. Tím ovšem útok ještě nekončil, Jurásek nasedl do vozu a snažil se na dvojici zachránců najíždět. Jeden z mužů mu pak sebral klíčky od vozu a ukončil tak běsnění muže, chtěl zabíjet. Na místo pak dojela přivolaná policie.

Obžalovaný Jurásek odmítl před soudem vypovídat a odkázal na svoji výpověď z přípravného řízení. Tam uvedl, že manželce nechtěl ublížit, chtěl jí jen domluvit. Dále tvrdil, že mu bylo hrozně a cítil se sám, proto napsal dětem zmíněné dopisy pro případ, že by se mu něco stalo.

Po skončení výslechu obžalovaného uvedl soudce Milan Štejr, že pominuly vazební důvody a Jurásek mohl být propuštěn z vazby na svobodu. Znalci ještě předtím konstatovali, že obžalovaný není osobou se sklony k agresivitě a zanikla podle jejich vyjádření také obava, že by mohl žalovaný skutek dokonat. Jednání bylo odročeno a bude pokračovat v novém termínu výslechy svědků. Obžalovanému hrozí až 18 let vězení. 

Fotogalerie

Krajský soud - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš