Jsme televize vašeho kraje

Kraj žádá stát o 41 milionů korun na opravu silnic poškozených při červnových povodních

Plzeňský kraj, publikováno 15.07.2013, autor: Richard Beneš

Plzeňský kraj - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Rada Plzeňského kraje na svém jednání v pondělí schválila podání žádosti o poskytnutí finančních prostředků na opravu svých silnic a mostů, které poničila velká voda během letošních červnových povodní. Jedná se o žádost ve výši 41 milionů korun. Radní schválili přijetí dotace od Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), která ovšem počítá s patnáctiprocentní účastí kraje. Uvedl to náměstek hejtmana pro oblast dopravy Jaroslav Bauer (ČSSD).

Zatímco postiženým obcím dá stát na obnovu škod v jejich majetku 100 procent, v případě krajského majetku bylo rozhodnuto, že státní pomoc výdajů na opravy bude činit jen 85 procent. Plzeňský kraj předpokládá, že bude nucen z vlastních zdrojů poskytnout šest milionů korun. Kraj bude opravovat škody způsobené na silnicích II. a III. třídy. „V současné době se dodělávají odhady škod na mostech, které by se měly pohybovat kolem dvou milionů korun,“ řekl náměstek Bauer.  

Ještě o prázdninách začnou opravy například opravy na silnici II. třídy v Sušici-Luhu a v nedalekém Rejštejně, které přijdou každá na tři miliony korun. Největší opravou pak bude poničený most ve Šťáhlavicích na jižním Plzeňsku za 3,3 milionu korun. Opravy by měly být hotové do října až listopadu. Peníze od SFDI pak musí kraj vyúčtovat do konce roku.

Škody v Plzeňském kraji, které tam ve dvou vlnách napáchaly červnové záplavy, patří v rámci republiky k těm nižším. Celkově byly vyčísleny na 280 milionů korun a zasáhly 169 obcí z 501 v Plzeňském kraji. Více než třetinu odhadovaných škod způsobily záplavy na místních a krajských komunikacích. Obce na svých silnicích vyčíslily škody na 58 milionů korun, na krajských silnicích to bylo 43 milionů Kč. Největší škody vyčíslilo Spálené Poříčí na Plzeňsku, jednalo se o téměř 53 milionů korun. Více než třicetimilionové škody nahlásila také Plzeň. Na městském majetku způsobila voda škody za 18,4 milionu korun.

Fotogalerie

Plzeňský kraj - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš