Jsme televize vašeho kraje

Krajský radní Štekl: Soudní zákaz otevření cesty na Modrý sloup je nešťastný

Šumava, Plzeň, publikováno 15.07.2013, autor: Richard Beneš

Cesta vedoucí z Březníku skrze Luzenské údolí zůstává pro turisty i nadále uzavřená | Autor: Richard Beneš

Jako velmi nešťastnou vidí aktuální situaci kolem soudního zákazu otevření cesty vedoucí přes hraniční přechod Modrý sloup na Šumavě z minulého týdne Václav Štekl (KSČM), radní Plzeňského kraje pro oblast životního prostředí a zemědělství. Uvedl to v pondělí v rozhovoru pro server Regionpodlupou.cz s tím, že Správa Národního parku a CHKO Šumava nedodala českobudějovickému krajskému soudu úplný posudek o vlivu otevření cesty na lokalitu, kde sídlí tetřev hlušec.

„Paradoxně ještě před deseti dny správa NP Šumava oznamovala slavnostní otevření cesty vedoucí skrze Luzenské údolí na Modrý sloup s tím, že se podařilo několik desetiletí trvající problém vyřešit, aby turisté mohli chodit od Březníku k Modrému sloupu a dále pak pokračovat německou stranou Šumavy. Němci to tam mají normálně průchozí a nemají s tím problém. Situace nyní bohužel dospěla k tomu, že se ekologičtí aktivisté a organizace proti zpřístupnění cesty odvolaly. Krajský soud před týdnem rozhodl zamítnout otevření cesty na základě žaloby Okrašlovacího spolku Zdíkovska a České společnosti ornitologické,“ konstatoval radní krajský Štekl.  

Cesta je podle Štekla na nejbližší období pro turisty i nadále uzavřena a optimisticky vůbec nevidí náhradní řešení, které za současného stavu operativně nabídla turistům Správa NP a CHKO Šumava, aby se lidé do zmíněné lokality legálně dostali. „Nepředpokládám, že by širší okruh turistů přijal náhradní řešení, které jim nabídl park. Ta cesta, kterou jim park poskytl, vede dosti obtížně schůdným terénem, průměrné turisty to odradí, protože tam budou muset bedlivě koukat pod nohy, kam šlapou. Jsou tam uschlé stromy od kůrovce a je tam velké riziko úrazů od padajících stromů. Ta cesta je pro turisty dost náročná a myslím si, že ji turisté nebudou moc využívat. Cesta je samozřejmě od správy národního parku vyznačená, jako alternativa k té původní, ale ten komfort je úplně jiný,“ uvedl krajský radní pro životní prostředí.  

„Zatím jsem ještě nestihl prostudovat ten nález krajského soudu, došlo tam k tomu, že soud dal zapravdu odpůrcům otevření cesty v tom, že ten posudek o vlivu otevření cesty nebyl úplný a nespecifikoval úplné vlivy na danou lokalitu, která je samozřejmě evropsky významná ptačí lokalita. Jádro sporu je tam o tetřeva hlušce. Stanovisko odborníků ze správy národního parku je takové, že v místech, kudy vede cesta Luzenským údolím, se tetřev nevyskytuje. Naopak tvrdí, že se vyskytuje na té náhradní cestě. Může tak paradoxně dojít k tomu, že turisté by tetřeva nerušili, kdyby chodili tou cestou, která je bohužel zavřená, naopak je velmi reálné, že budou rušit populaci tetřeva právě na té náhradní stezce,“ dodal radní Václav Štekl.

Od pondělka tedy mohou turisté využívat alespoň náhradní cestu na Modrý sloup. „Ekologickým aktivistům, kteří schůdnější cestu přes Luzenské údolí zablokovali, vůbec nevadí, že náhradní trasa vede úbočím Špičníku, kde podle odborného výzkumu, ale žije mnohem více populace tetřeva hlušce," uvedl Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava. Na začátku Luzenského údolí stáli v pondělí pracovníci Informační a strážní služby Správy NP a CHKO Šumava, kteří návštěvníkům vysvětlovali důvod uzavření trasy. Stojí tam i cedule s vysvětlujícími informacemi. „Na možnosti řešení zprůchodnění Luzenského údolí nadále pracujeme,“ ujišťuje ředitel Mánek.

Nelze si nyní nepoložit otázku, proč ovšem vedení Správy NP a CHKO Šumava vědomě a naprosto cíleně posílá turisty do oblasti, o níž má na základě vlastního odborného výzkumu informace, že se tam vyskytuje vzácný a chráněný tetřev hlušec. Neměla by správa národního parku spíše takovou oblast chránit?

Turistická mapka, která ukazuje nepovolenou i náhradní trasu na Modrý sloup | Autor: NP a CHKO Šumava  

Fotogalerie

Cesta vedoucí z Březníku skrze Luzenské údolí zůstává pro turisty i nadále uzavřená | Autor: Richard Beneš
Turistická mapka, která ukazuje nepovolenou i náhradní trasu na Modrý sloup | Autor: NP a CHKO Šumava