Jsme televize vašeho kraje

Magistrát pokročil v projektu tramvajové trati na Borská pole, už má všechny potřebné pozemky

Plzeň, publikováno 21.07.2013, autor: Richard Beneš

Tramvajová linka číslo 4 povede až na Borská pole | Autor: Richard Beneš

Stavba tramvajové trati k Západočeské univerzitě na Borských polích v Plzni už se nejeví tak nereálně, jako ještě před nedávnem. Městu se totiž po deseti létech peripetií podařilo vykoupit všechny pozemky, které je potřeba pro stavbu trati, po níž dlouhá léta volají jak studenti univerzity, tak i tisíce lidí pracujících ve firmách na Borských polích. Až doposud musí cestovat přeplněnými autobusy. Během školního roku jezdí do lokality až 30 tisíc lidí denně. Pro univerzitu, která se neustále rozšiřuje, je tak tramvajová trať klíčovou záležitostí.

Technický náměstek primátora Petr Rund (ODS) potvrdil, že se radnici podařilo vykoupit poslední chybějící pozemek od Správy státních hmotných rezerv. V září by měl magistrát požádat o stavební povolení pro dopravní stavbu kolejiště. To bylo v minulosti odloženo z důvodu nevyřešených výkupů pozemků a také kvůli nedostatku peněz. Město začalo stavět nové divadlo, atletický stadion, finance putovaly dál i do oprav fotbalového stadionu, chystá se také stavba úpravny vody a přestavba objektu Světovar v kulturní továrnu.  

Stavbu dva kilometry dlouhé tramvajové trati na Borská pole chce radnice financovat z dotace EU, která by měla být v na období let 2014–2020 vyšší než dosud. Na takovou investici do dopravní stavby by mohlo město získat dotaci až ve výši 85 procent, přičemž náklady se podle náměstka Runda odhadují na 600 milionů korun. Stavbu tramvajové trati na Borská pole ovšem ponese na svých bedrech nové vedení magistrátu, které vzejde z komunálních voleb na podzim roku 2014.  

Během dlouholetého vykupování a směnování pozemků, přes které povede prodloužení tramvajové trati číslo 4, investovala radnice 42 milionů korun. Celkem se jednalo 113 tisíc čtverečních metrů pozemků. Pozemky město směnilo také za dva své domy na domy sídlící na luxusních adresách, jedná se o dům na rohu Americké a Goethovy ulice, dále pak o dům na Americké 33. Největší pozemek o výměře 1,3 hektaru koupilo město za 15,5 milionu korun od Akademie věd ČR.

V důsledku stavby nové trati bude zrušena současná točna na konečné tramvaje linky 4 na Borech. Koleje pak povedou Kaplířovou ulicí kolem univerzity a Bauhasu až k obchodnímu centru Decathlon. Univerzita zvažuje, že kvůli nové tramvajové zastávce přesune svůj hlavní vstup do areálu z jižní na severní stranu. 

Fotogalerie

Tramvajová linka číslo 4 povede až na Borská pole | Autor: Richard Beneš