Jsme televize vašeho kraje

Kraj plánuje využití pro své prázdné budovy v areálu Klatovské nemocnice

Plzeňský kraj, publikováno 16.01.2013, autor: Richard Beneš

Nemocnice Klatovy - ilustrační foto | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Radní Plzeňského kraje rozhodli o rekonstrukci objektu bývalého ortopedického a neurologického oddělení v areálu Klatovské nemocnice. Na rekonstrukci uvolní kraj 2,8 milionu korun. Tento objekt plánuje Klatovská nemocnice využívat tak, že do 1. patra přesune psychiatrické oddělení ze stávajících nevyhovujících prostor. Uvolněnou budovu zmíněného oddělení předá městu Klatovy. Do 2. patra rekonstruovaného objektu se přesune oddělení následné péče, řekl pro server Regionpodlupou.cz krajský radní pro oblast zdravotnictví Václav Šimánek (ČSSD).

Vedení Plzeňského kraje chystá v areálu nemocnice celou řadu dalších změn v souvislosti s tím, že krajská nemocnice od konce loňského roku využívá nově vybudovanou nemocniční budovu. „Objekt, ve kterém nyní sídlí psychiatrie je majetek města Klatovy, jedná se o starší budovu. Náklady, které by do její rekonstrukce investoval kraj, by se nám nevyplatily. Po domluvě s odborem pro majetek a investice se rozhodlo, abychom přestěhovali psychiatrii a LDN do naší budovy v areálu nemocnice, kde dříve sídlila ortopedie a neurologie,“ řekl radní Šimánek.

Kraj tedy bude rekonstruovat ta budovu, která prošla radou. „Chceme, aby naše oddělení bylo v naší nemocnici. Všechny budovy uvolněné budovy v areálu nemocnice, které jsou města, nabídneme zpět městu, aby si v nich hospodařilo. Nyní je vypsané výběrové řízení na zmíněnou rekonstrukci. Tlačíme na to, aby to bylo co nejdříve,“ řekl Šimánek.

„Jedná se o rekonstrukci za necelé tři miliony, jde především o údržbu a opravu toho objektu. Chceme bývalé nemocniční budovy postupně vracet městu, nemocnici stlačujeme do nového monobloku a do našich budov, protože opravovat cizí majetek je nehospodárné. V areálu nemocnice nejsou v našem majetku dvě budovy, předáme je městu a to s nimi naloží dle vlastní úvahy,“ konstatoval hejtman Milan Chovanec. Kraj nyní podle jeho slov zpracovává určitou studii, co s tím areálem dělat, jak ho dál využít.

„Byli bychom neradi, kdyby měla nemocnice tendenci se do těch starých budov vracet, tu ve formě skladu, tu ve formě něčeho jiného. Připravujeme varianty co s tím, bude to předmětem diskuse majetkové komise zastupitelstva. Připraví se nějaká odborná analýza, co s těmi budovami, abychom je řádně využili. Jedna z možností je, že bychom tam vytvořili domy pro seniory v návaznosti na nemocnici. Chtěli bychom, aby to sloužilo tomu účelu, už vzhledem k tomu, že jsou co nejblíže nemocnici,“ uvedl hejtman Chovanec.

„Naše regionální rozvojová agentura dostala zakázku od ministerstva financí na zpracování analýzy příštího plánovacího období v rámci kraje. Ze všech výstupů, ať už jde o sčítání obyvatel je zřejmé, že nás čeká velký problém. Do 10 až 15 let se nám totiž zvedne počet lidí starších 85 let o 300 procent. Musíme na to začít reagovat už teď. Pak už to nestihneme. Z toho množství je pouze deset procent lidí, kteří se o sebe dokáží postarat sami, devadesát procent lidí potřebuje nějakou míru pomoci,“ varuje náměstek hejtmana Ivo Grüner.

„Upozorňovali jsme ministerstvo pro místní rozvoj, aby v rámci vyjednávání s evropskou komisí tento požadavek, tedy finanční prostředky na vybudování sociálních služeb jako jsou pečovatelské domy pro seniory, zahrnuli do možností čerpat evropské dotace. Bez toho jsem naprosto přesvědčen, že jak města, tak i obce nebudou mít finanční prostředky na to, aby tyto projekty realizovali ze svých rozpočtů. Svědomí národa se pozná, jak se umí postarat o své seniory. Nyní nám chybí v kraji zhruba 2000 míst, které by mohly být využity nejen speciálně pro seniory, ale i pro nemocné s alzheimerem, kteří se jinak léčí v psychiatrických léčebnách a nepatří tam,“ vysvětlil Grüner. Dodal, že není dobré starší lidi někam svážet a centralizovat. Lepší je podpořit obce, aby si vytvořili třeba deset míst a ti lidé mohli dožívat v prostředí, na které jsou zvyklí, kde mají kamarády, kde to znají.   

Výhodou klatovské nemocnice je podle hejtmana skutečnost, že její část tvoří parková úprava, což může mít velký přínos i pro chodící pacienty a klienty. Problém s nedostatkem lůžek pro seniory oprava jednoho pavilonu samozřejmě nevyřeší, ale mohlo by se v Klatovech vytvořit 100 lůžek.  Otázkou zůstává, zda to bude v rámci té analýzy posouzeno jako vhodné. Ty budovy jsou staré a stavebně ne úplně ideální. „Budeme se snažit umístit tam část domů s pečovatelskou službou. V Klatovech je jen 20 takových lůžek. Nemá smysl ty budovy nějak levně prodávat. Ideální není ani rozmístění těch našich šesti uvolněných budov. Nechceme dál nemocnici roztahovat. To jsou další náklady na topení, svícení a údržbu. To co je za branou nemocnice, třeba budova ředitelství, se dá prodat. Co je za plotem, chceme využít sami, nechce se nám pouštět nějaký jiný subjekt do našeho areálu,“ dodal hejtman Milan Chovanec.

Fotogalerie

Nemocnice Klatovy - ilustrační foto | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz