Jsme televize vašeho kraje

Hejtman k referendu: Nevím jestli Plzeňané věděli, že rozhodovali o soukromém pozemku a investici

Plzeň, publikováno 14.01.2013, autor: Richard Beneš

Hejtman Milan Chovanec | Autor: Richard Beneš

Radost z výsledků místního referenda, ve kterém se obyvatelé Plzně vyslovili proti stavbě OC Corso Americká, rozhodně neměl hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec (ČSSD), který je zároveň i obyvatelem města. Podle slov hejtmana v tomto případě selhalo vedení města, které občanům řádně nevysvětlilo celou problematiku.

„Tak, jako aktivisté velmi dobře zpracovali svůj názor a seznámili s ním veřejnost, tak naprosto selhalo město Plzeň, které občanům nevysvětlilo téměř nic ze své pozice. Mediální a vysvětlující kampaň města k referendu byla naprosto nedostačující z mého pohledu. Proto výsledky referenda jsou takové, jaké jsou. Město Plzeň se tím teď musí řídit, je otázkou, jak se jí to povede a co to bude stát. Já budu velice bedlivě a se zájmem sledovat jak se jí to podaří,“ komentoval výsledky referenda hejtman Chovanec.

Situace má podle slov hejtmana několik řešení. „Město by teď mělo prvotně učinit kroky, které učinit může. Musí posoudit, zda nájemní smlouvy na pozemky lze vypovědět. Může nabídnout investorovi nějakou reálnou cenu za to, aby tento pozemek odkoupilo. Pokud tam dojde k dohodě, že to za cenu v čase a místě obvyklou bude schopno odkoupit, tak celý problém končí. Investor si vezme plnění a město může s tím pozemkem nakládat dle vlastní úvahy,“ řekl Chovanec.

„Vůbec nevím, jestli obyvatelé Plzně věděli, že rozhodovali o soukromém pozemku a soukromé investici, a že rozhodují o stavbě, kde město v rámci státní správy připustilo demolici budovy. Nejhorší a nejčernější varianta je pro mě ta, že budeme minimálně dalších pět až deset let jezdit kolem místa, které bude vypadat tímto způsobem. Nejsem zastáncem nového obchodního domu, ale příběh Corsa se začal odehrávat zhruba před 12 léty, kdy investor začal v této oblasti působit. A bylo daleko více možností i za minulých vlád na magistrátu, aby se tento projekt nějak reguloval,“ dodal hejtman Milan Chovanec. 

Fotogalerie

Hejtman Milan Chovanec | Autor: Richard Beneš