Jsme televize vašeho kraje

Jezevčík Kuba objevil srnče uvízlé ve smrtící pasti, zachránit ho pomohli pozorní lidé

Plzeň, publikováno 16.09.2017, autor: Richard Beneš

Srnče uvízlo ve smrtící pasti | Autor: DESOP

Hrdinou se stal jezevčík Kuba, který při venčení se svým páníčkem našel poblíž Malesic malé srnče spadlé do nezabezpečené kanálové šachty. Bez pomoci lidí by zvíře ve smrtící pasti zahynulo trýznivou smrtí. Případy, kdy domácí mazlíček podobným způsobem zachrání divoce žijící zvíře se nestávají moc často. Informoval o tom šéf plzeňské záchranné stanice živočichů Karel Makoň.

„Bylo něco kolem šestnácté hodiny, když mi volal mladý muž David Paukner z Malesic, že při vycházce se svou kamarádkou Martinou a jezevčíkem Kubou našel srnče spadlé do dva metry hluboké šachty dešťové kanalizace. Ta se nacházela nedaleko od rodinných domků pod šípkovým keřem. Kovový poklop pravděpodobně někdo odvezl do sběru, nenápadná díra pod úrovní terénu, zarostlá trávou a keřem, nebyla proto vidět,“ popsal případ Karel Makoň. Srnče se zřejmě páslo na trávě u silnice a když ho vyrušilo auto, skočilo se schovat do křoví a spadlo přímo do šachty. Jezevčík Kuba naštěstí uvězněné zvíře vyčenichal a štěkáním na nález upozornil svého páníčka.

„Srnče jsem vyndal odchytovým podběrákem, rychle prohlédl a nechal na lokalitě. Pravda, bylo trochu vyčerpané, ale převoz do stanice a násilné krmení by mu určitě nepomohlo. Přenesl jsem ho dál do vysoké trávy, kde předpokládám, že bude jeho matka. Udělalo pár kroků a instinktivně zalehlo, až se lokalita zklidní, mámu si přibéká. Věřím, až si od ní ještě trošku cucne mléka, bude zase fit. Víc už udělat nešlo,“ řekl Makoň.

Šéf záchranné stanice ocenil osobní nasazení a přístup zachránců. Rodina Davida Pauknera nebezpečnou šachtu bezprostředně po akci alespoň provizorně zabezpečila. Záchranáři budou v pondělí hledat správce kanalizace s prosbou, aby tuto zákeřnou past, nejen na srny, řádně zajistil.

Fotogalerie

Pro srnče si přijde jeho máma | Autor: DESOP
Srnče uvízlo ve smrtící pasti | Autor: DESOP
Srnče uvízlo ve smrtící pasti | Autor: DESOP
Karel Makoň vypouští zachráněné srnče | Autor: DESOP
Zachránci malého srnčete v kompletní sestavě | Autor: DESOP
Srnče objevil jezevčík Kuba | Autor: DESOP