Jsme televize vašeho kraje

Obnovený dřevěný altán v plzeňské Luftově zahradě bude největším lákadlem Víkendu otevřených zahrad

Plzeň, publikováno 10.06.2015, autor: Richard Beneš

Autor: plzen.eu

Rovněž i město Plzeň se připojí ve dnech 13. a 14. června k akci Víkend otevřených zahrad, při níž se představí veřejnosti po celé republice řada zahrad, které nejsou běžně přístupné. V Plzni to bude třeba Luftova zahrada v Doudlevcích, Arboretum Sofronka, výuková vodní zahrada pod hrází Velkého boleveckého rybníka u Rybárny, zahrada kláštera dominikánů na Jiráskově náměstí nebo hřbitov Všech svatých na Roudné. Chybět nebudou ani další zahrady školní a školkové, komunitní zahrada pod Vinicemi, Zahrada Na střeše v Prešovské ulici. Kompletní seznam, včetně otevírací doby, najdou zájemci na internetových stránkách www.vikendotevrenychzahrad.cz.

Velkým lákadlem akce v Plzni bude představení nového zahradního dřevěného altánu v Luftově zahradě za Tyršovým mostem. Zahrada reprezentuje zahradní umění první poloviny 20. století a altán je replikou původní stavby, jejíž podoba se do dnešní doby zachovala pouze na fotografiích. Na obnovu altánu, který dříve býval oblíbeným místem zahrady, přispěla řada Plzeňanů prostřednictvím veřejné sbírky Nadačního fondu Zelený poklad.

„Poprvé se veřejnosti altán představí právě o Víkendu otevřených zahrad. Všichni, kdo v minulých dvou letech přispěli do veřejné sbírky organizované Nadačním fondem Zelený poklad se mohou podívat, jak byly jejich peníze využity. Máme radost, protože návštěvníci přispěli přibližně desetinu z celkové částky,“ řekl Petr Kuták ze Správy veřejného statku města Plzně. Obnova altánu vyšla téměř na 470 tisíc korun a zájemci mohou do sbírky stále přispívat. Kasička bude k dispozici o víkendu přímo v zahradě.

Dalším zajímavým místem k návštěvě je Arboretum Sofronka v Plzni Bolevci. Zde se nachází unikátní sbírka borovic, naučná stezka o včelách a včelařství nebo dřevojurta lesní školky Větvička. Nedaleko Sofronky, v areálu rekreační oblasti Bolevecké rybníky pod hrází Velkého boleveckého rybníka u Rybárny si zájemci budou moci prohlédnout zbrusu novou výukovou vodní zahradu, která je určena především pro děti a názorně vysvětluje koloběh vody v přírodě. Za návštěvu rozhodně stojí i zahrada Kláštera dominikánů na Jiráskově náměstí, kde bude program tradičně zaměřený na bylinky v klášteře, které zde bude možné i zakoupit.

Myšlenka otvírat běžně nepřístupné zahrady veřejnosti vznikla ve Velké Británii, akce se každoročně koná během druhého víkendu v červnu. Projekt se setkal s velkým ohlasem a postupně se stal tradicí po celé Evropě. V Plzni se organizace ujala Správa veřejného statku města Plzně a Nadační fond Zelený poklad.

Posláním Nadačního fondu Zelený poklad, který pořádá sbírku na obnovu altánu v Luftově zahradě, je pomáhat nevládním neziskovým organizacím, školám a dalším subjektům v péči o životní prostředí s důrazem na projekty zaměřené na ekologickou výchovu nejen dětí a mládeže, ale i široké veřejnosti. Zřizovatelem fondu je město Plzeň a s každoročním vkladem jeden milion korun i jeho hlavním dárcem. Další dary přicházejí od místních firem, zahraničních dárců a dalších subjektů. Fond už od svého vzniku v roce 1996 podpořil téměř 200 projektů, kterým rozdělil přes 14 milionů korun.

Fotogalerie

Autor: plzen.eu