Jsme televize vašeho kraje

AKTUALIZOVÁNO: Hasiči na Tachovsku zdolali v obrovském vedru velký požár pole i lesa

Plzeň, publikováno 31.07.2017, autor: Richard Beneš

Hasiči v akci - ilustrační foto | Autor: HZS KK

Deset hasičských jednotek s 12 cisternami bojovalo v obrovském vedru s rozsáhlým požárem pole poblíž Zhoře na Tachovsku. Hořet začalo v pondělí úderem jedenácté hodiny. Z důvodu likvidace požáru stála doprava na okresní silnici vedoucí od dálnice D5 do Zhoře. Zhruba 40 hasičů drželo oheň na kraji lesa a snažilo se zabránit tomu, aby se požár rozšířil i na les. Patnáct minut po poledni se podařilo dostat plameny pod kontrolu a požár zlikvidovat. Informovala o tom mluvčí hasičů Pavla Jakoubková. Požár způsobila zřejmě jiskra odlétlá od žací lišty kombajnu, který na poli pracoval.

„Vzhledem k tomu, že zhruba kilometrová fronta požáru rychle postupovala k lesu, vyslalo operační středisko už v prvních minutách jednotky celého druhého stupně. V akci byli profesionální hasiči z Nýřan a ze Stříbra se dvěma cisternami a osm jednotek SDH z okolních obcí (Heřmanova Huť, Horšovský Týn, Kladruby, Mířkov, Nýřany, Staré Sedlo, Stříbro a Zhoř) s deseti cisternami,“ řekla mluvčí Pavla Jakoubková.

Kvůli zabezpečení příjezdu hasičů k požáru a zajištění dopravy vody si vyžádal velitel zásahu u policie zastavení dopravy od dálnice až do Zhoře. V obci hasiči zřídili na dvou rybnících čerpací stanoviště a dopravovali vodu kyvadlově. „Přesně v poledne drželi oheň na kraji lesa a bojují ze všech sil, aby hranici nepřekročil. Bohužel i přesto, že hasiči nasadili veškeré síly a prostředky, na několika místech oheň tuto hranici překročil. Místní zemědělci oboráním spáleniště zabránili dalšímu šíření požáru po poli. Čtvrt hodiny po poledni velitel zásahu na operační středisko ohlásil, že hasiči mají požár lesa pod kontrolou a pole je uhašeno,“ řekla mluvčí Jakoubková.

Hasiči postupně prolévali vodou kořeny stromů a dohašovali jednotlivá ohniska. Kvůli předpovědi počasí a očekávaným horkým dnům hasiči na okraji spáleniště vytvořili přes metr široký protipožární pás. Museli shrnout hrabanku až na minerální zeminu. Po jedné hodině odpoledne se začaly některé jednotky hasičů postupně stahovat z místa. 

Příčinu vzniku požáru vyšetřovatel zatím nestanovil, pravděpodobně však odlétla jiskra od žací lišty zemědělského stroje. Předběžně vyčíslená škoda je ve výši 100 tisíc korun. Uchráněné hodnoty se odhadují na milion korun.

Podle informací policiejní mluvčí Hany Kroftové museli zhruba pětikilometrový úsek krajské silnice II. třídy ve směru od Stříbra na Horšovský Týn objíždět řidiči po silnici III. třídy ze Zhoře přes Bukovou do Velkého Malahova. Dopravu tam řídila policie, z druhé strany do Zhoře od dálnice si provoz regulovali sami hasiči.

 

 

 

 

 

Fotogalerie

Hasiči v akci - ilustrační foto | Autor: HZS KK
Požár pole na Tachovsku | Autor: HZS PK
Požár pole na Tachovsku | Autor: HZS PK
Požár pole na Tachovsku | Autor: HZS PK
Požár pole na Tachovsku | Autor: HZS PK
Požár pole na Tachovsku | Autor: HZS PK