Jsme televize vašeho kraje

K soudu míří kauza podivných machinací při rozdělování evropských dotací z ROP Jihozápad

Praha, Plzeň, publikováno 13.11.2013, autor: Richard Beneš

ROP Jihozápad | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Pražský městský soud bude od čtvrtka projednávat další z případů údajného zneužití evropských dotací v rámci Regionálního operačního programu (ROP) Jihozápad vyhlášených v roce 2008. Z něj čerpají evropské dotace Plzeňský a Jihočeský kraj. Na lavici obžalovaných usedne bývalý šéf Úřadu regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Jiří Trnka a dva jeho podřízení kolegové, Martin Půlpytel a Klára Böhmová. Obžaloba je viní ze zásahů do hodnocení projektových žádostí. V důsledku toho pak byly neoprávněně zvýhodněny některé projekty. Trojice měla svým jednáním způsobit škodu přesahující 300 milionů korun.

Před soudem se bude projednávat druhá a třetí výzva operačního programu, kde mělo být rozděleno dohromady více jak šest miliard korun. Žalobce viní bývalého šéfa úřadu Trnku z toho, že na základě vnitřního předpisu povolil, aby bylo možné obcházet informační systém určený pro hodnocení projektů. Podle pokynů Trnky a Půlpytla pak prý museli pracovníci úřadu vkládat bodové hodnocení projektů do paralelně vedeného neoficiálního informačního systému, z něhož bylo možné získat přehled o pořadí projektů.

Z žaloby vyplynulo, že Trnka s Půlpytlem pak prý u několika desítek projektů neoprávněně bodové hodnocení změnili. Upravené výsledky následně vložili do oficiální databáze. Böhmová údajně o jejich jednání věděla. V rámci druhé výzvy ROP trojice způsobila škodu přes 70 milionů korun, v rámci třetí pak téměř 250 milionů. Obžalovaní kvůli svému jednání čelí obvinění ze zneužívání pravomoci, pletich při veřejné soutěži a veřejné dražbě a poškozování finančních zájmů Evropského společenství.

Před soudem nebude stát Trnka s Půlpytlem kvůli machinacím s dotacemi poprvé. V září jim soud nepravomocně uložil podmíněné tresty za zásahy do schvalování a hodnocení výběru některých projektů a žádostí o dotace v rámci páté výzvy ROP z roku 2009, kdy některé kvalitnější projekty měli vyřadit a místo nich tam dali jiné. Soud je však uznal vinnými jen za nedodržení schválené metodiky. Proti verdiktu se státní zástupkyně na místě odvolala. 

Fotogalerie

ROP Jihozápad | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz